Kulturskolans boom ökar behovet av höjda anslag

Kulturskolan växer så det knakar. Skolan når mer än 75 procent av Vingåkers barn, tar täten i det lokala kulturlivet och röner nationell uppmärksamhet. Men kommunens anslag står still.

Läraren Karin Sköld har startat upp två orkestrar med elever från Kulturskolan. Här övar Vingåkers konsertorkester med Sköld som dirigent.

Läraren Karin Sköld har startat upp två orkestrar med elever från Kulturskolan. Här övar Vingåkers konsertorkester med Sköld som dirigent.

Foto: Anna-Mi Skoog/Arkiv

Vingåker2021-03-18 20:57

– Ekonomin är vår stora utmaning. Vi får samma anslag som för fem år sedan. Det funkar inte.

Det säger Fred Sjöberg, Kulturskolans chef. När han kom till Vingåker 2016 hade han ett halvdussin medarbetare som undervisade 130 elever. Sedan dess har skolan haft en ”remarkabel” utveckling, beskriver han.

Antalet elever har mer än fördubblats. Nu är drygt 360 barn och ungdomar inskrivna i skolan, vars ensembleverksamhet upplevt en kraftfull boom. Över 150 elever ingår i de körer, blås- och stråkensembler samt rock- och popband som startats.

Även personalstyrkan har dubblerats.

– Vi har föryngrat lärarkåren med hungriga, kompetenta, examinerade pedagoger. Lärarna är vårt kapital och de ger en fantastisk avsättning. Man måste möta och kommunicera de unga på deras sätt, vilket är väldigt annorlunda i dag än för 20 år sedan.

undefined
Fred Sjöberg beskriver Kulturskolans utveckling som remarkabel, men bekymras över stillastående kommunala anslag.

Strax efter att han tillträdde, drev Sjöberg igenom något som i många kommuner ses som otänkbart. Elevavgiften slopades. Det gjorde skolan mer likvärdig och bidrog till en omedelbar tillströmning av elever.

– Jag är glad att politiken nappade på det. Innan dess togs en avgift på 600 kronor ut, nu endast en administrativ avgift. Så kurserna är näst intill gratis.

Politikerna gav också tummen upp till en utåtriktad kulturskolsatsning i förskolorna. Därmed har ännu fler barn fått prova på att spela musik och möta olika konstformer. I dag når skolan drygt 75 procent av alla barn och unga i kommunen.

– 860 av 1 100 är en enorm siffra! I min hemkommun Örebro nås nio procent. Det säger en hel del, tycker Sjöberg.

Den ökande dragningskraften kan också förklaras med de många publika framträdanden skolan arrangerat eller deltagit i. Under 2019, innan coronapandemin slog till, medverkade elever från skolan i 30 offentliga evenemang. 

– Kärnverksamheten är och ska vara att undervisa kultur för elever i grundskolan. Samtidigt vet vi att Vingåker aldrig kommer att få en egen symfoniorkester eller opera. Kommunen är för liten. Därför ska vi också vara en aktiv utövare av offentlig kultur.

undefined
Kulturskolans körelever medverkade i fjol på den TV4-sända "Strålande jul"-konserten i Vingåkers kyrka.

Till följd av corona har Kulturskolan i mars tvingats ställa in all gruppundervisning. Enskild undervisning sker digitalt. Men hoppet om normalisering är stort och Kulturskolans framtidsplaner många.

Sjöberg bubblar av entusiasm när han radar upp exempel på projekt och satsningar som skolan arbetar med eller hoppas genomföra. 

Projektet mot ungas psykiska ohälsa, som Kulturskolan leder i Sörmland. Ett nytt Dream camp. Ett musikaliskt utbyte med en sydafrikansk ungdomsorkester. Integrationsprojektet Kulturskola för alla. Sommar- och författarskola i juli. En musikal tillsammans med Slottsskolan 7–9. Och så ”Röda tråden” – en föreställning om Vingåkers historia och framtidstro som ska engagera drygt 1 000 barn och unga. 

undefined
Vingåkers konsertorkester samarbetar digitalt med KZN Youth Orchestra från Sydafrika. Här ses några av de sydafrikanska eleverna repetera via video. Cathy Peacock håller i taktpinnen.

Kulturskolan och dess tillväxt spelar en stor roll för Vingåker, menar Sjöberg. Kommunens ambition är att stärka sitt varumärke, både inåt och utåt. Det hänger samman med värdegrunden och visionen som de lokala politikerna beslutat om.

Skolan bidrar rejält till det, tycker skolchefen. Men stödet och uppskattningen som politikerna visar, är inte nog.

– Det vore väldigt synd och kortsiktigt tänkt att inte gasa sig ur problematiken vi befinner oss i.

Det är inte elevunderlaget, tillgången på personal, lokaler eller brist på påhittighet och mångsidighet som bromsar skolan från att utvecklas ytterligare. Det är enkom en fråga om pengar, enligt Sjöberg.

Han är mycket frågande till varför kommunens anslag är oförändrade. Det gör verksamheten sårbar och alltför beroende av statliga stöd och bidrag, tycker han.

– Vingåker är en liten kommun med begränsade skatteintäkter. Därför förstår jag att det hela tiden är en fråga om prioriteringar. Men det Kulturskolan berikar våra ungdomar och därmed nästa generation med, borde prioriteras upp.

– Till exempel är 35 procent av våra tjänster externt finansierade. Det är inte så att vi inte klarar oss. Men tror vi på framtiden? Kan vi, orkar vi, spela den roll vi vill göra? Då borde grundförutsättningarna vara bättre.

Kulturskolan kan spela en mycket viktig roll i Vingåkers kamp mot svag måluppfyllelse och låga resultat i grundskolan.

– Det är vetenskapligt bevisat att kultur kan hjälpa elever att bli bättre. Sång ger språkträning, musikens rytmer är matematik. En stark kulturskola är gynnsam också för grundskolans utveckling.

Kulturskola

Är en offentligt finansierad, frivillig skolform i samverkan med den kommunala skolan. Cirka 220 000 barn och unga deltar i landets kulturskolverksamheter, som 2017 bedrevs i 283 av 290 kommuner.

Musik står för den största delen av skolornas undervisning, men alltfler kulturgrenar har blivit en del av utbudet.

Vanligtvis betalas en årsavgift för kurserna. 2015 låg den genomsnittliga avgiften i landet på 1 200 kronor. Vingåkers Kulturskola tar endast ut en administrativ avgift på 100 kronor.

Karta: Kulturskolan Vingåker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!