Kulturskolan i ledande projekt mot psykisk ohälsa

Tidigare har Kulturskolan arbetat med projektet Dream Camp, men nu utökas satsningen på att främja ungas välmående. "Det är frågor man behöver jobba med hela tiden", säger skolchefen.

Kulturskolan i Vingåker har valts ut som Sörmlands projektledare i ett arbete mot ungdomars psykiska ohälsa.

Kulturskolan i Vingåker har valts ut som Sörmlands projektledare i ett arbete mot ungdomars psykiska ohälsa.

Foto: Anna Mi Skoog/ Carolin Ericson

Vingåker2021-02-25 14:44

Kulturskolan i Vingåker har valts ut som Sörmlands projektledare i ett arbete mot ungdomars psykiska ohälsa. I det tre år långa projektet som startade i januari finns två andra län med, och skolchefen Fred Sjöberg är positiv till att vara i framkanten av arbetet. 

– Det är ett utvecklingsprojekt där Kulturskolerådet är huvudprojektledare. Det handlar om att skapa möjligheter för att förebygga psykisk ohälsa där kulturskolan utgör en resurs. Vi ska titta på hur man inom skolans värld kan använda hela utbudet för att på ett ännu bättre sätt främja ungdomars psykiska hälsa, säger Fred Sjöberg.

Studien har tidigare inte gjorts och skolan i Vingåker kommer att arbeta fram olika metodiker att pröva under de tre åren.

– Det är otroligt spännande och jag är jättestolt och glad över att vi fått förtroendet. Det är frågor man behöver jobba med hela tiden.

Att just Vingåker valdes till projektledare i länet beror bland annat på det redan befintliga projektet Dream Camp – ett läger de första veckorna under höstterminen där högstadieelever får chansen att skapa gemenskap, ta del av föreläsningar och delta i aktiviteter.

– Det handlar om att ge ungdomar självkänsla och att de hittar sin plats i livet. Att låta ungdomar få leva under ett par dagar tillsammans är väldigt positivt för att öka förståelsen för varandra. Speciellt för alla de olika kulturer som vi har i Vingåker så ger det en ökad förståelse för de olika traditionerna. 

Fred Sjöberg fortsätter:

– Det har varit en väldig positiv respons. Många har aldrig varit på ett läger förut, och att få möta föreläsare som delar med sig av kriser och vänt sitt liv till det positiva har varit en otrolig stark upplevelse för elever och lärare. 

Kulturskolan har också tagit in ledarskapscocher i ett led att främja ungas hälsa och psykiska välmående. Coacherna har gett elever verktyg att använda när det kommer till psykisk ohälsa.

– Det är inte så lätt för någon som ser att en annan elev mår dåligt och inte veta hur man ska bemöta det som medmänniska. Det är komplicerat. Allt handlar om att värna om varandra och ge en positiv livssyn. Elever har sagt att de nu vågar prata med sin kompis, ibland har man inte vågat göra det.

Målet med projekten är att skapa en tro på framtiden, och skolchefen hoppas att Dream Camp kan bli en permanent mötesplats för eleverna.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!