Vingåkers kulturskolechef Fred Sjöberg äntrar den improviserade scenen i Slottsskolans korridor. För publiken, som mestadels består av kulturskolans elever och dess föräldrar, berättar han om tanken på en ny pjäs där alla som vill kan vara med. Denna idé utvecklades senare till en vandringsteater efter att han diskuterat planen med en granne som är regissör.
– Oftast när man går på teater ändras scenen och skådespelarna flyttar på sig, men på en vandringsteater är det besökarna som vandrar runt. Jag är så otroligt glad över det här projektet: den sista helgen i maj kommer vi att spela pjäsen Återvändaren på Säfstaholms slott, säger han stolt till publiken.
– Det är nästan 100 personer som kommer att vara med i pjäsen. Det är otroligt stort och vi är ett väldigt stort team som jobbar med det här, säger han innan han presenterar nästa talare.
Han lämnar över mikrofonen till kulturskolans dramapedagog Tiina Rokka. Hon är den som har skrivit manus och kommer att överse hela projektet som regissör – eller "primus motor", som Sjöberg kallar hennes roll.
Tiina Rokka berättar lite kort om pjäsens handling som kretsar kring barnet Charlie, som är ättling till en familj från Vingåker som emigrerade till Amerika. Pjäsen börjar med att Charlie återvänder till bygden med ett låst, nedärvt skrin som saknar nyckel.
– Förut var många i Sverige väldigt fattiga och många emigrerade för att få ett bättre liv. Men ett barn var för sjuk för att följa med och lämnades i Sverige, berättar hon.
Det låsta skrinet följde då med familjen till det nya landet medan nyckeln stannade med barnet i Vingåker. Charlies uppgift blir att hitta nyckeln igen. Under sökandet får både Charlie och publiken lära sig mycket om Vingåkers historia och dess historiska personligheter.
Tiina Rokka introducerar pjäsens första scen. Barn och ungdomar från förskolan upp till nionde klass fyller scenen och börjar, tillsammans med sina lärare, att spela upp delar av en pjäs som de knappt har hunnit börja öva på.
Allting som framförs är nyskrivet material, framtaget speciellt för pjäsen av skolans lärare. Pianopedagogen Christoffer Nordenström har komponerat musiken, sångpedagogen My Kullsvik har skrivit sångtexterna och danspedagogen Camilla Klemming har koreograferat.
Efteråt är Tiina Rokka lite orolig över om det gick att förstå vad pjäsen kommer att gå ut på.
– Vi hoppar lite mellan åren och alla karaktärer håller sig inte till sin tidsperiod. Men jag hittade människor som jag var tvungen att ha med, som Doktor Aronsson, Läppe-Pelle och Sme-Emil, säger hon.
Hon berättar att hon har varit på både Sörmlands museum och Hembygsarkivet i Vingåker för att forska om de riktiga personer som blivit en del av pjäsens persongalleri.
– I Vingåker finns det barnbarn och barnbarnsbarn till de här personerna så det är desto viktigare att göra ett fint porträtt av dem.
Något med en liknande omfattning har aldrig tidigare gjorts i Vingåker, vad Rokka vet, och hon hoppas att det kommer att vara uppskattat.
– Man har gjort mindre teatrar runt slottet men det här bygger ju på mångfald, att alla ska kunna vara med. Jag tror att det kan bli supersuperfint om bara vädret håller.
Pjäsen Återvändaren spelas mellan den 26 och 29 maj 2022. Biljettsläppet äger rum fredagen den 15 april.