Kritik mot alkohol vid VM på storbild

Kommunen satsar på publiksuccé i repris och visar VM-fotboll på storbild i folkparken hela juni månad. Fotbollsfesten spetsas med alkoholservering – vilket får oppositionsrådet Charlotte Prennfors (M) att se rött.

Charlotte Prennfors (M) är kritisk, inte minst mot avsikten att servera alkohol i samband med tv-sändningarna. Det strider mot kommunens policy, anser hon.

Charlotte Prennfors (M) är kritisk, inte minst mot avsikten att servera alkohol i samband med tv-sändningarna. Det strider mot kommunens policy, anser hon.

Foto: Henrik Wising

Vingåker2019-06-10 16:05

– Jag ser det som att sossarna på det här sättet vill ge den ekonomiska föreningen bakom folkparken en chans att tjäna lite extra. Hade arrangemanget förlagts till Tennisparken – vilket jag menar att vi har tagit beslut om – hade alkohol inte kommit i fråga, säger hon.

I kväll är det avspark för Sveriges damer i fotbolls-VM i Frankrike. Hedvig Lindahl och de blågula ställs i sin första gruppspelsmatch mot Chile.

Kommuninvånare som hellre ser matchen i sällskap av en storbildspublik än hemma i tv-vrån, välkomnas då till Vingåkers folkpark.

Fjolårets livesändning av VM-fotboll i Slottsparken blev en succé som drog 1 300 besökare. Nu får satsningen en fortsättning.

Under sommaren ska alla Sveriges matcher visas via HD-projektor i folkparken. Kommunstyrelsen har avsatt maximalt 50 000 kronor till hyra av tekniken. Till resten av kostnaden för arrangemanget söks sponsorer.

Bra ljud utlovas, liksom möjligheten att äta en lätt måltid också när svenskorna den 16 juni tar sig an Thailand och den 20 juni mästerskapets storfavoriter USA.

Men därmed inte nog. Det ska också gå att köpa en öl eller ett glas vin eller två till maten.

Och det får Prennfors (M) att reagera. Kommunen har en policy mot att medverka i eller bidra till arrangemang som inbegriper alkoholservering.

– I och för sig sker det i samarbete med folkparken. Men det här är en satsning som görs i kommunens namn, under kommunens logga.

Att bollen är rund betyder att allt kan hända – tydligen också när det finns regler att följa, konstaterar Prennfors.

– Det här måste redas ut. För ett par veckor sedan kunde vi läsa i Kuriren att kommunen inte bidrar till arrangemang med alkohol. Nu gör vi ju precis det.

Vad Prennfors syftar på är KK:s rapportering om kultur- och fritidsnämndens bidrag till Andelsföreningen Vingåkers folkpark.

M anser att S och nämndens majoritet i det fallet kringgår flera av fullmäktiges regler för föreningsbidrag.

En av bidragsreglerna är att kommunalt stöd inte ska ges till föreningar vars aktiviteter inbegriper alkoholservering. Det gör vissa av folkparkens arrangemang, konstaterade nämndledamoten Anna Lejon (M) i sin kritik.

Till svar från nämndens ordförande Caisa Sävheden Larsson (S) fick hon att inga aktivitetsbidrag ges till sådana specifika tillställningar.

I den efterföljande debatten har Moderaterna anklagats för att avsiktligt försöka förstöra för folkparken. Det tycker Charlotte Prennfors är tråkigt, eftersom frågan är så mycket större än så.

– Jag tycker det är bra att vi har folkparken. Den bidrar till ett bredare och bättre utbud av aktiviteter i kommunen. Men det ska gälla lika för alla föreningar, säger oppositionsrådet.

Hon anser att VM-satsningen borde förläggas till Tennisparken. Det var avsikten när kommunstyrelsen beslutade att avsätta pengar till storbildshyran.

– Vi har byggt om parken för 18 miljoner, ett par tusen kronor per kommuninvånare. Ändå är det till folkparken pengarna går.

Beroende på svenskornas framgångar i mästerskapet kan det bli fler storbildsvisningar i parken. Satsningen medger också visning av eventuella slutspelsmatcher.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) ser inte någon grund för Prennfors kritik och tycker därför inte heller att hon egentligen behöver bemöta den.

– Jag har annat att bekymra mig om än att det serveras alkohol i samband med en fotbollsmatch, säger hon.

Bengtsson konstaterar vidare att hon från politisk sida inte varit inblandad i detaljerna kring arrangemanget, utan att det är kommunens upplevelseenhet som har fått i uppdrag att organisera det hela.

Att visningen av fotbollsmatcherna sker just i folkparken och inte i Tennisparken beror på att den dyra utrustningen måste skyddas. Folkparksområdet kan låsas, något som inte är möjligt i Tennisparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om