Kristin Edvinsson var precis på väg att "klicka hem" en kvalitetsoverall till dottern när hon ändrade sig i sista stund. 800 kronor verkade vansinnigt dyrt och hon började leta efter andra alternativ. Hon har tidigare köpt och sålt begagnade barnkläder via de vanligaste marknadsplatserna, men åkt på några nitar. Ibland var skicket dåligt och det uppstod problem med uteblivna varor och betalningar.
– Jag såg en annons på Facebook, från ett företag som hyr ut barnkläder. Jag tänkte att det var värt att testa.
Hon bestämde sig för en marinblå fleeceoverall med vindstoppfunktion till dottern Ebba, sex månader, och en vindfleecejacka till sonen Erik 3,5 år. Ytterplaggerna är från ett välkänt svenskt barnklädesmärke och plaggen kostar 30 kronor styck i månaden att hyra. Tanken är att skicka tillbaka och byta till större storlekar vartefter barnen växer.
– Kläderna såg som nya ut, jag vet inte om de ens är använda. Men jag kanske hade tur, säger Kristin Edvinsson.
Till lillasyster blev det snabbt en god affär, med tanke på att bebisar växer snabbt och kan byta storlek från månad till månad. Till storebror är det knappast billigare än att köpa nytt, särskilt inte om han kan ha samma storlek två säsonger.
– Jag kommer inte fortsätta till Erik, för det blir dyrare än att köpa, men till bebisar är det superbra.
Kristin Edvinsson känner ingen mer som hyr barnkläder, men har fått många nyfikna frågor från vänner som är sugna på att haka på trenden. Hon har lite funderingar kring vad som händer om något går sönder – de ersätts med ett annat plagg enligt hyrföretagets hemsida. Borttappade kläder får dock kunden delvis stå för.
Anledningarna till att hyra kläder är flera för familjen Edvinsson, där mamma Kristin jobbar som ridlärare och pappa Mattias som kock.
– Dels av ekonomiska skäl nu när Ebba är så liten och byter storlek ofta. Sedan försöker jag att vara lite av en miljöhjälte också, säger Kristin Edvinsson.
Just miljöaspekten är något som har diskuteras. Det går åt mindre energi till att göra plaggen, men hyrplaggen skapar å andra sidan mer utsläpp vid transporterna till och från kunderna.
– Jag tänker att i längden är fördelarna fler. När man handlar kläder åker man bil till en butik eller klickar hem varor online och då blir det också transporter.