Många stölder i Vingåkers butiker

I Vingåker har fler butiksstölder än på 15 år anmälts.
Kommunen har också flest tillträdesförbud i lokalpolisområdet.
Sandra Melin på Coop jobbar aktivt mot stölderna.

Sandra Melin är butikschef på Coop i Vingåker. Stölderna är många, men med hjälp av alert personal och många kameror är läget ändå under kontroll.

Sandra Melin är butikschef på Coop i Vingåker. Stölderna är många, men med hjälp av alert personal och många kameror är läget ändå under kontroll.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Vingåker2024-11-24 19:45

Nyheten i korthet

  • Vingåker har upplevt ökande butiksstölder, med fler anmälningar under tredje kvartalet 2024 än något kvartal på 15 år, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
  • Butikschefen på Coop, Sandra Melin, arbetar aktivt för att bekämpa stölderna, med särskilt fokus på unga under 15 år. Hon använder butikens kameror och personalens observationer för att identifiera tjuvar.
  • Polisen noterar att det är ett fåtal individer, främst vuxna missbrukare, som står för majoriteten av stölderna. Vingåkers butiker har också flest utfärdade tillträdesförbud i lokalpolisområdet.

– Största möjligheten att göra skillnad är bland de unga under 15. Det är det jag brinner för, det är dem man kan påverka, säger Sandra Melin, butikschef på Coop i Vingåker.  

Statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att fler butiksstölder anmäldes i Vingåker under det tredje kvartalet 2024, än vad som anmälts något kvartal på 15 år. I faktiska tal handlar det om 31 anmälda stölder och ringa stölder.  

Men varje polisanmälan är också en avslöjad tjuv och Sandra Melin och hennes personal på Coop jobbar med viss framgång mot stölderna. Fokus läggs på ett område i taget. 

– Ibland lägger jag tid på unga som stjäl energidryck, ibland är det snabbkassan, ibland är det äldre som plockar på sig dyr mat. 

I början polisanmälde Sandra Melin 30 stölder vid snabbkassan. Folk scannade några varor, men inte alla. 

– Men i snabbkassan har kunderna ändå i huvudet att det kan bli avstämning. Snabbkassan är inte det stora problemet. De stora summorna bärs ut genom den bemannade kassan eller över grinden i stängda kassor. 

Det som stjäls mest är energidryck, kött, chark, läsk och snacks. Men även udda varor som värmeljus, vaniljsås och korv har Sandra Melin stoppat. 

Hon jobbar mycket med butikens kameror. Personalens instruktioner är att notera när någon snattat eller betett sig underligt. Kommer ett ungdomsgäng på tio personer in noteras det. Är någon väldigt länge i butiken noteras det. Sedan tittar Sandra Melin på kamerorna, och eftersom hon har klockslaget är det ofta ganska lätt att hitta tjuvarna. Personalen ska inte konfrontera tjuvarna, om de inte känner sig helt trygga med det. 

– Är det det minsta hotfullt är det bättre att ta det via kamerorna senare, än att konfrontera. Men barn under 15 är bra att konfrontera direkt. Pinsamheten i att bli påkommen och pinsamheten i att vi ringer vårdnadshavare kan ofta avskräcka dem från att stjäla igen. Tiden jag sitter och pratar med dem innan polisen kommer är så viktig.

Polisen konstaterar att det är ganska få personer, som står för majoriteten av stölderna i Vingåkers butiker. 

– Det är tre-fyra stycken som under en period varit ganska aktiva. Generellt handlar det om vuxna missbrukare, säger kommissarie Peter Göransson vid polisen. 

Vingåkers butiker har också flest utfärdade tillträdesförbud i lokalpolisområdet. Det innebär att det är ett brott för den som har förbudet, bara att gå in i butiken. 

Tillträdesförbud

Sedan 2021 kan butiksinnehavare ansöka om förbud för en person att få tillträde till och vistas i butiken. 

Det är åklagare som beslutar om tillträdesförbudet. 

Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i max sex månader. 

Inte bara stölder kan ligga till grund för tillträdesförbud. Även sådant som trakasserier, exempelvis mot personalen, eller hotfullt beteende, kan räcka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!