Lönsamheten ska upp. Det framgår av femårsplanen som togs fram sedan Vingåker kraft förvärvats.
Det har aldrig sagts att det ska ske i en handvändning, påpekar vd Lars Ingebrigtsen.
– Det är inte för att tjäna massa pengar vi gått in i detta. Det är för att göra produktionen av förnybar el till en del av vår gröna profil.
Det är närmast omöjligt för bolaget att med egen kraft öka omsättningen. Vattnet måste flöda i tillräcklig omfattning. Elpriset måste upp.
Ett medelår producerar kraftverken omkring 300 000 kWh. Ett bra år handlar det om mellan två och tre gånger så mycket. I år ser produktionen hittills bra ut, enligt vd.
Det som ändå talar för ett minusresultat är elpriset.
– Det har varit extremt lågt, historiskt lågt. Då får vi inte mycket för elen, säger Ingebrigtsen.
I Energimyndighetens framtidsprognos talar inte mycket för stigande elpriser. Kraftbolagets ordförande Viking Jonsson (S) tror och hoppas ändå på plusresultat 2021.
– Jag räknar med att vi då ska uppföra solcellsparken i Spånga. Den kommer att bidra.
Tidningen har tidigare rapporterat om de planerna, men också om motståndet de möter. Spångabon Matz Johansson är starkt kritisk även till det kommunala köpet av kraftbolaget.
– Här har de bränt 3,6 miljoner samtidigt som kommunen skär ner på lärare i skolan. Det är ju våra skattepengar!
Johansson bor intill verket. För ett slag 2017 var han intresserad av att köpa det. När han sonderade terrängen blev han avskräckt.
– Jag såg att ekonomin stadigt försämrats. När jag pratade med Vattenfall, som förut ägde kraftverket, fick jag svaret att kraftverket var värt upp emot en miljon, inte ett öre mer. Banken avrådde mig.
Ur hans perspektiv framstår planerna på solelproduktion som ett sätt att skyla över en förlustaffär.
Kritiken mot solcellsparken finns också inom Vingåker kraft. Varken Tommy Persson (M) eller Lars-Göran Karlsson (SD) i styrelsen ser att den är ekonomiskt hållbar.
– Jag tror det blir svårt att få tillbaka pengarna. Och om parken ska byggas, ska det vara på en mer öppen och solig plats där den syns och gör reklam för Vingåker, säger Karlsson.
Viking Jonsson beklagar att det görs politik av kraftbolagets gröna ambitioner.
– Man sitter i en bolagsstyrelse på ett helt annat sätt än i en politisk nämnd. Vi jobbar efter aktiebolagslagen, för bolagets bästa och inget annat. Det verkar de ha svårt att förstå.