Köttbullar med brunsås, en klassisk maträtt som ofta går hem bland både yngre och äldre. Under 1700-talet kallades de frikadeller och kokades ofta i soppor. Numera finns de att köpa frysta i vilken matbutik som helst. Men halvfabrikaten kritiseras ofta för att de inte är lika goda som de hemmagjorda köttbullarna.
Humlegårdens centralkök har tidigare inte haft vare sig tid eller arbetskraft för att rulla bullarna själva, berättar kökschefen Raimo Seger.
– Kommunen ställer höga krav på att vi ska göra mat från grunden. Både barn och äldre gillar köttbullar, och med den nya köttbullemaskinen kan vi göra egna köttbullar med svensk färs, säger han.
Maskinen rullar ut 1 500 köttbullar i timmen. Därefter steks bullarna i ugnen i en speciell sorts plåt som ger dem stekyta på alla sidor.
– Det blir en jämn storlek och goda blir dem också. De har varit väldigt populära hittills, säger Raimo Seger.
Linda Hellström som jobbar på Katrineholm och Vingåkers kommun, berättar att maskinen kostar ungefär 90.000 kronor att köpa ny.
– Vi kommer att leasa den. Vi tror att det är värt en investering, säger hon.
Köttbullarna kommer att serveras i skolor och förskolor i Vingåker, inom äldreomsorgen i Vingåker och i matlådor i Katrineholm och Vingåker.