Konstförening ställer ut okända djur

En palett-tupp, guldbaggar och en och annan invasiv typ – det är några av de okända djur som konstföreningen Söder om sjön ställer ut på Åbrogården. I kväll blir det vernissage med ukulelemusik.

Femton konstnärer från föreningen Söder Om Sjön

Femton konstnärer från föreningen Söder Om Sjön

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2019-10-31 16:49

Okända djur skulle ha varit temat för förra årets höstutställning med konstföreningen Söder om sjön. Men när man lyckades få fatt i en lokal i sista stund hade redan många av utställarna hoppat av och föreningen valde då att ställa in evenemanget. 

Många hade då redan börjat skapa konst på det lekfulla och fantasieggande temat. Valet var därför enkelt när man skulle sätta temat för årets höstutställning. 

16 konstnärer från föreningen medverkar. De kommer från Vingåker med omnejd. 

Teknikerna som visas är måleri i bland annat olja och gouache, tusch, grafik, textil, foto, keramik och också flera lite ovanliga tekniker. 

– Jag arbetar med en teknik som heter resin art. Man använder epoxiharts, som är ett tvåkomponentsharts som man blandar med färgpigment, förklarar Johanna Bolin, föreningens ordförande. 

Lena Domäng arbetar i en teknik som kallas för paverpol. 

– Det är ett strukturlim som jag använder tillsammans med naturmaterial, förklarar hon. 

Föreningen Söder om sjön anordnar årligen en konstrunda med öppna ateljéer kring påsk. Tidigare har de även haft utställningar på Säfstaholms slott, och genomfört utbyten med konstnärer i Vingåkers tyska vänort Mühltal.  

På senare år har Söder om sjön även försökt ha en utställning varje höst, med ett specifikt tema. Målet med dessa utställningar har varit att hitta oväntade lokaler för att visa konst. Det kan vara en kyrka, ett bibliotek eller någon butik som slagit igen.  

– Vi försökte få ställa ut i gamla brandstationen. Det hade varit spännande. Tidigare har vi ställt ut i tomma butikslokaler, berättar AnnKatrin Nalin. 

Konstföreningen vill gärna ha kontakt med personer som har lokaler eller ett sammanhang där konstföreningen skulle kunna vara en del. 

– Min uppfattning är att en lokal där det är verksamhet är lättare att hyra ut än en lokal som är tom, säger hon. 

Den här gången föll valet av utställningslokal på fullmäktigesalen i Åbrogården. 

Bland de okända djur som kan ses i utställningen finns bland mycket annat en palett-tupp, en näbbgök, guldbaggar och flera invasiva typer med nytt och okänt DNA. 

I kväll, fredag den 1 november, är det vernissage. En ukuleletrio från Läppe finns då på plats och spelar. 

Utställningen pågår även lördag och söndag under allhelgonahelgen. 

Elinor Svensson visar några av sina alster.
Elinor Svensson visar några av sina alster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!