Kommunen brast när elev kränktes i skolan

Kommunen får kritik för att inte ha följt lagkravet på utredning och anmälan av kränkningar i skolan. Bakgrunden är ett fall av elevmobbning i en grundskola.

BEO, en del av Skolinspektionen, förelägger kommunen att åtgärda brister i arbetet mot kränkningar.

BEO, en del av Skolinspektionen, förelägger kommunen att åtgärda brister i arbetet mot kränkningar.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Vingåker2021-06-16 06:35

Barn- och elevombudet, BEO, fick i vintras in en anmälan om kränkande behandling på skolan. Enligt anmälan hade en elev under längre tid utsatts för bland annat slag och hot av andra barn.

Detta ska eleven och dess föräldrar flera gånger har framfört till skolan. Uppfattningen är att det trots påstötningarna inte gjordes tillräckligt för att stoppa mobbningen.

Exemplen på kränkningar har varit svåra att utreda, konstaterar myndigheten. BEO betvivlar dock inte elevens upplevelser, och har i ett par fall fått dem styrkta.

Huvudmannen, det vill säga kommunen, har medgett att eleven ingått i en konflikt mellan flera skolbarn. Det ifrågasätts inte att det kan ha hänt så som eleven beskrivit.

BEO konstaterar att huvudmannen enligt lag är skyldig att se till att skolpersonal skyndsamt anmäler upplevda kränkningar till rektor. Rektor är i sin tur skyldig att anmäla till huvudmannen så att händelserna kan utredas.

Så har inte skett i detta fall, enligt BEO. Enligt myndighetens utredning, var det först efter anmälan till BEO som kommunen fick upp ögonen för kränkningarnas omfattning. BEO bedömer att de bekräftade händelserna inte har utretts.

Därför föreläggs kommunen att vidta åtgärder som ser till att anmälnings- och utredningsskyldigheten i skolan efterlevs.

Däremot finner BEO inget belägg för att skolan inte har agerat för att lösa konflikten. Detta bidrar till att kommunen undslipper krav på skadestånd till den utsatta eleven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!