En anonym person gjorde nyligen en anmälan enligt den så kallade visselblåsarlagen. Anmälan gällde misstänkt jäv där en chef på en av Vingåkers kommuns enheter uppgavs ha anställt sitt eget barn, trots ett stort antal sökande till tjänsten. Enligt anmälan ska chefen ha satt barnets lön vid anställningen, och gett barnet högre lön än övriga med samma befattning. Chefen påstods också ha genomfört utvecklingssamtal med sitt barn.
Kommunen ansåg att det var viktigt att det utreddes, eftersom det kunde röra sig om korruption.
Staffan Källström, kanslichef på kommunen, har utrett anmälan. Källström har talat med kommunens HR-chef, förvaltningschefen samt den rekryterande chefen och dennes överordnade chef.
Han konstaterar att Vingåkers kommun är en liten kommun och att det är svårt att undvika att närstående arbetar i kommunen eller till och med på samma förvaltning.
– Rent krasst tycker jag att man ska vara försiktig med att ha släktförhållanden i en arbetsgrupp. Jag brukar tänka på när man gjorde lumpen, ibland kanske man vill gå ihop och skälla på befälen. Det kan bli svårare om man är nära släkt med varandra. Men det är inte förbjudet och vi har egentligen inte haft någon policy kring detta, säger Staffan Källström, som rekommenderat HR-enheten att ta fram en policy.
I Källströms undersökning har det kommit fram att den utpekade chefen i samband med rekryteringen påtalat jävsproblemet för sin överordnade chef. Den överordnade påpekade att det inte var optimalt att anställa sitt eget barn, men fick höra att ingen annan sökande hade kompetensen.
Enligt anmälan ska det ha funnits ett stort antal andra sökande. Har du granskat ansökningarna om det fanns någon lämpligare för anställningen?
– Nej, det har jag inte. Jag har gått på de uppgifter som de inblandade har lämnat till mig och den överordnade har litat på den rekryterande chefens bedömning. Den aktuella tjänsten krävde ingen speciell utbildning och personen som fick anställningen hade redan vikarierat på tjänsten en tid, säger Staffan Källström.
Frågan om att anställa den närstående diskuterades även med HR-chefen, som även han påtalat problemet.
Därefter anställdes barnet.
Lönen sattes av HR-chefen, i samråd med överordnad chef. Källström menar att den sattes i normalt löneläge för tjänsten.
För att undvika jävsproblematik har de påstådda utvecklingssamtalen mellan den utpekade chefen och barnet har genomförts med den överordnade chefen, uppger Källström. Däremot har den utpekade chefen och barnet haft gemensamma veckoavstämningar.
Källströms utredning avslutas med att han konstaterar att visselblåsningen inte har någon grund, eftersom den aktuella chefen har påtalat förhållandet före anställningen.
– Det har inte förekommit något jäv, det är min slutsats, eftersom anställningen har skett med full insyn och den överordnade chefen har haft möjlighet att invända, säger Staffan Källström.
Du är kanslichef, skulle du kunna tänka dig att anställa ditt eget barn om du fick möjligheten?
– På ett sätt, ja, eftersom hon också är jurist och mycket bättre än jag. Men eftersom vi är släkt så är svaret nej. Jag tror man ska hålla isär chefskap och släktskap. Ena dagen ska du ha det där tuffa lönesamtalet och nästa dag ska ni umgås på en släktmiddag, säger Källström.