– Jag har lust att flytta härifrån och lägga ner mina två verksamheter i Vingåker. De värdesätter inte företag här, säger Amal Jasm som driver Järnvägskiosken.
Hon har tröttnat på den pågående tvisten med kommunen och Vingåkershem, som hon hyr ifrån. Uppsägningstiden på hyresavtalet har hon redan kollat upp. På en protestlista som ligger framme i hennes kiosk har ett flertal kommuninvånare uttryckt sitt stöd.
För mer än två veckor sågade sig tjuvar in i hennes kiosk i centrala Vingåker och länsade den på tobak, lotter och kontanter. Det var inte första gången. Senaste inbrottet var det sjätte under de tio år som Amal Jasm har drivit kiosken. Inbrotten har alltid skett på samma sätt enligt henne: från tågstationens vänthall.
– Det är därifrån vi har blivit rånade hur många gånger som helst.
Vid de tidigare inbrotten har bolaget och Vingåkers kommun lagat jalusin mellan vänthallen och kiosken, enligt henne, men inte längre. Nu vill de att Amal Jasm själv ska bekosta lagningen.
– Jag hyr lokalen av Vingåkershem. Jag hyr, de äger.
Att laga jalusin borde därför vara Vingåkershems ansvar, tycker Amal Jasm.
Bolaget utgår däremot ifrån att hennes försäkring ska täcka kostnaden för en ny jalusi. Amal Jasm tror inte att det kommer att hända.
– Jag vet inte om jag kommer att få någon ersättning överhuvudtaget för att säkerheten på deras sida är så dålig.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) har förståelse för att Amal Jasm är upprörd. Men samtidigt menar hon att kommunen och Vingåkershem inte kan betala för en ny jalusi. Enligt henne är det företagarens ansvar att se till att lokalen har tillräckligt robust skalskydd.
– Vi får inte bygga om eller bygga till, det räknas som gynnande av enskild näringsidkare, säger Anneli Bengtsson.
Kommunen och det kommunala fastighetsbolaget har erbjudit sig att ersätta den trasiga jalusin, så länge Amal Jasm betalar för den.
Alternativt har de föreslagit att mura igenom genomgången mellan väntsal och kiosk. Men då har lokalen ingen nödutgång och skulle underkännas ur brandskyddssynpunkter. Vill Amal Jasm få en dörr i den nya väggen får hon det, enligt Anneli Bengtsson. Men dörren räknas då som skalskydd och behöver bekostas av kioskägaren.
– Vi är öppna för att tillgodose hennes behov, men skalskyddet och nödutgången är hennes ansvar. Det får hon stå för.