– Sex år efter maktövertagandet kan vi se konsekvenserna. Det är långa köer, hög belastning och kraftig vårdplatsbrist inom den sörmländska vården, sa Marie-Louise Forslund Mustaniemi.
Hon visade den statistik kring överbeläggningar som gällde för onsdagen.
– Just nu har vi 17 överbeläggningar och 41 patienter som ligger på avdelningar där de egentligen inte hör hemma, sa Marie-Louise Forslund Mustaniemi som också pratade om läget på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.
– År 2008 fanns det 97 vårdplatser på Kullbergska, i dag är det bara 51 platser. Läget är besvärligt och jobbigt. Personalen sliter och slutar, sa Marie-Louise Forslund Mustaniemi som vill skapa attraktiva arbetsplatser för bristyrken som exempelvis sjuksköterskor.
Att landstinget har stora kostnader för inhyrd personal ser Forslund Mustaniemi som ett stort problem. Det sticker dessutom exempelvis de landstingsanställda sjuksköterskorna i ögonen. Det är bättre att betala de fastanställda sköterskorna mer i lön än att hyra in personal. På så sätt för man en personalpolitik som får personalen att stanna, tror Marie-Louise Forslund Mustaniemi.
Kristdemokraterna har inför landstingsvalet gått ut och lovat att 100 nya vårdplatser ska öppnas i länet om partiet kommer till makten. Med makten menar Forslund Mustaniemi Alliansen och hon är glad att Folkpartiet har öppnat en dörr för att de fyra partierna ska kunna ta makten i landstinget.
Ni är inte sura på varandra då efter att Folkpartiet gick i koalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet?
– Nej, det är vi inte, sa Marie-Louise Forslund Mustaniemi.
För Vingåkersbornas del är kanske Kullbergska sjukhuset det närmaste och att vården fungerar bra där är givetvis viktigt ur ett Vingåkersperspektiv, men det är också lika viktigt att det fungerar bra på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett, sa Forslund Mustaniemi.
– Om det inte fungerar i Eskilstuna och Nyköping drabbas patienterna i Katrineholm och Vingåker också eftersom det finns ett jämnviktssystem.