En annons om att man sökte tågvärdar var startskottet för Kattis Mählqvists yrkesval, lokförare. Hon hade precis landat hemma i Vingåker efter fem år som hästskötare i Holland.
– Jag trivdes bra som tågvärd och flyttade till Södertälje för att få närmare till jobbet på pendeltåget.
När flera kollegor utbildade sig till lokförare blev Kattis också nyfiken. Historiskt sett är det en mansdominerad värld, även om fler kvinnor utbildat sig på senare år. Enligt Statistiska centralbyrån statistik från 2018, var 17 procent av alla lokförare kvinnor.
– Jag hoppas att det blir fler tjejer. Det är coolt att vara lokförare.
Det finns också goda möjligheter att få jobb enligt Arbetsförmedlingens prognoser. För att komma in på den ettåriga lokförarutbildningen fick Kattis Mählqvist genomgå en rad olika tester i urvalsprocessen. Förutom rena hälsotester prövades hennes simultankapacitet, läsförståelse och stresspåverkan.
Bakgrunden som kringresande hästskötare på tävlingsplatser i Europa, tre år på naturbruksgymnasium och det faktum att hon redan som 15-åring hoppade in som knatteledare på ridskolan vid Vårnäs, tror hon var bidragande faktorer till en plats på utbildningen.
– Hästarna har lärt mig att ta eget ansvar. Under testerna skulle man berätta för en psykolog hur man betett sig i en stressig situation. Jag berättade om när en ridskolehäst satt fast och några i stallet fick panik, medan jag behöll lugnet.
Den 19 december 2019 satt hon för första gången utan handledare intill i förarhytten och körde ett godståg. Känslan påminde henne om den när hon tagit körkort.
– De första gångerna kändes det väldigt konstigt, men man vande sig snabbt. Det är ett väldigt stort ansvar med mycket säkerhetstänk och regler som ska följas.
I det nya jobbet kör Kattis Mählqvist godståg, oftast på nätterna, och utgår från Eskilstuna. Vanligtvis går turerna i trakterna mellan Gävle och Norrköping och lasten innehåller timmer eller containrar. På bangården kopplar hon på sitt lok samtidigt som kollegor arbetar med sammansättning av tågen. Annars är det mycket ensamarbete, där hon endast har kontakt med ledningscentralen.
– Det är häftigt och skitroligt. Jag uppskattar landskapet, att se skiftningarna mellan årstiderna.
I sommar ser hon fram emot en flytt till Stallarholmen, där hon köpt villa tillsammans med sambon Daniel Fahlén, också han lokförare.