Återträff på förskolan – snart ska hela rasket rivas

Lördagen kantades av varma leenden och glada återseenden på Grändens förskola. Innan året är slut ska hela rasket rivas, så raskt samlades kollegorna från 1970- och 80-talen för en återträff.

Festfixarna Birgitta Åberg Andersson och Lilian Garp möttes på Gränden 1978. Lilian blev Gränden trogen fram till sin pensionering 2010.

Festfixarna Birgitta Åberg Andersson och Lilian Garp möttes på Gränden 1978. Lilian blev Gränden trogen fram till sin pensionering 2010.

Foto: Emma Eriksson

Vingåker2023-11-19 17:15

Det blev snabba ryck för de tidigare kollegorna Birgitta Åberg Andersson och Lilian Garp, då de insåg att deras gamla arbetsplats skulle jämnas med marken redan i december.

Hur många gånger hade de inte talat om minnena från Grändens dagis och fritids och hur roligt de vore att återse både arbetsplatsen och kollegorna?

undefined
När Grändens gamla förskolelokaler rivs kommer personal och barn att flytta till den nybyggda förskolan Sagolunden.

– Vi trodde att förskolan skulle stå kvar till sommaren, men när vi förstod hur bråttom det var så skickade vi ut inbjudningar till pensionärer som hade jobbat på Gränden, säger Birgitta Åberg Andersson.

På bara ett par veckor lyckades de dra ihop ett stort gäng och under lördagen sammanstrålade den före detta personalstyrkan.

undefined
Återträff för personalen som jobbade på Grändens förskola. Maria Larsson passar på att fota sina tidigare kollegor.

Lilian Garp berättar att Grändens lekis startades 1973 och i januari 1974 öppnade daghemmet, som det hette då.

undefined
GullBritt Karlsson, Lilian Garp och Barbro Mattsson djupdyker i medhavda fotoalbum. GullBritt började på Gränden redan i januari 1974 när dagiset öppnade.

– Jag började hösten 1974 på fritids och 1975 fick jag jobb som barnskötare på dagiset. Jag trivdes väldigt bra här och var på olika avdelningar. Det var en otroligt fin tid vi hade tillsammans.

Snart nog fick hon sällskap av Birgitta Åberg Andersson, som anställdes som förskollärare 1978.

– Vi hade så roligt tillsammans. Det var så ont om förskollärare, så jag blev anställd trots att jag fortfarande gick på förskollärarseminariet i Örebro. Jag var tjänstledig fram tills jag tog min examen och började samtidigt med Gunilla Hågbrandt, berättar hon.

Vissa minnen har etsat sig fast i minnet, som det allra första föräldramötet.

– Barnen hade tandborstar på förskolan och det var en jättehet fråga om vi skulle ha dem kvar. De tog ju varandras tandborstar och rätt som det var var de i toaletterna och handfaten och skurade, berättar Birgitta Åberg Andersson. 

Smittspridningen galopperade och Gränden fick tillfälligt stänga på grund av streptokocker. Alla barn och personalen fick knapra sig igenom en penicillinkur.

Hur det gick då på föräldramötet? Jodå, kampen vanns och tandborstarna försvann illa kvickt.

Både Lilian och Birgitta minns en svunnen tid med gott om både pengar och resurser.

– På småbarnsavdelningen hade vi fyra heltidstjänster på tolv barn och allt var möjligt på den tiden. Vi gjorde massor av utflykter och åkte bland annat till Stockholm för att titta på Olof Palmes grav, berättar Lilian Garp.

Att en sista gång få kliva in på den arbetsplats hon förblev trogen tills 2010 värmer hjärtat.

– Det känns väldigt bra att få säga adjö, säger Lilian Garp med eftertryck.

undefined
Kära återseenden duggade tätt under lördagen. Här är det Barbro Mattsson och Kerstin Andersson som möts i korridoren.
undefined
Marianne Brunman Öster och Kerstin Andersson i glatt samspråk.
undefined
Lasse Mård och Mona Persson var kollegor på Gränden. Nu är Lasse projektledare för ombyggnationen och blivande förskolan Äppellundens rektor.
undefined
Eva Liljenström Hård och Krister Eriksson jobbade båda två på Gränden.
undefined
Helen Lundell och Julia Kjellin återsågs på återträffen för Grändens tidigare medarbetare.
undefined
Maria Ridell gästade sin tidigare arbetsplats förskolan Gränden, som snart ska rivas.
undefined
Åsa Wallenstein, Barbro Gustafsson och Christer Lenke hade mycket att prata om.
undefined
Redan vecka 52 ska Grändens gamla förskolelokalerna rivas och personal och barn flyttar till den nybyggda förskolan Sagolunden.
undefined
Än så länge är det sig någorlunda likt på Grändens förskola, men snart är lokalerna ett minne blott.
undefined
Festfixarna Birgitta Åberg Andersson och Lilian Garp möttes på Gränden 1978. Lilian blev Gränden trogen fram till sin pensionering 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!