Novelltävlingen NovellKväll är ett samarbete mellan Studiefrämjandet, Vingåkers bibliotek och Katrineholms-Kuriren. Inspirationen till tävlingen växte fram ur fjolårets författarkvällar som anordnades av biblioteket och som sedan levde vidare hos deltagarna själva, däribland författarna Linus Larsson och Torbjörn Skog.
– Den stora fördelen med den här tävlingen är att författarna skriver, och vi gör allt annat, förklarar Torbjörn Skog.
– Vi har alltså gjort det lätt för dem, tillägger Linus Larsson.
För att få delta i tävlingen ska man innan den 1 september ha skrivit en novell på mellan 6000–8000 tecken. Den ska vara opublicerad, och deltagarna ska känna "någon slags tillhörighet" till Vingåker, på vilket sätt är mindre viktigt.
Annica Helgadotter Påle, bibliotekschef, betonar att ämnet är fritt, men de förbehåller sig rätten att sålla vilka bidrag som kommer med. Både för att se till att innehållet inte är olämpligt på något sätt, samt att de inte kan ta med hur många noveller som helst.
Själva tävlingarna kommer att äga rum under troligtvis tre tillfällen med ungefär sex noveller per gång.
Det kommer att vara två professionella uppläsare som framför novellerna.
– Det är det skrivna ordet som talar, inte författaren själv. Vi avkodar och gör författarna anonyma. Detta skapar lika villkor för alla. Sedan är det novellen som faller publiken mest på läppen som vinner äran av att bli publicerad i Kuriren, förklarar Annica Helgadotter Påle.
Linus Larsson och Torbjörn Skog delar gärna med sig av tips.
Totalt motstridiga tips.
– För att komma igång, skriv för dig själv, inte för läsaren, säger Linus Larsson.
– Så gör inte jag! Min första bok skrev jag för en illitterat vän i försök att få honom att läsa mer, säger Torbjörn Skog.
– Sätt dig på ett kafé och bara titta och lyssna, säger Linus Larsson.
– Sätt dig inte på ett kafé, sätt dig i skogen, säger Torbjörn Skog.
Det enda tipset de är riktigt ense om är att när man skriver ska man skriva ogenerat. Korrigera kan man göra i efterhand.