Första adventsvädret vilade som en gråblöt filt och gräsmattorna låg deppigt grönbruna. Då behövs lite hjälp på traven för att väcka julkänslorna till liv.
Ett kliv in på Säfstaholms slottsgård blev ett inträde in i julstämningen. Där stod ett glatt gäng med säljartakterna på rätta stället. Femteklassarna från Sävstaskolan hade siktet inställt på Liseberg, eller måhända Boda borg.
– Vi samlar pengar till en klassresa till nåt roligt ställe. Mina lussekatter tog slut på 20 minuter, berättade en nöjd Tilly Strand.
– Våra föräldrar har hjälpt till lite, men det mesta har vi gjort själva, inflikade Frida Ljungberg.
Inne i slottets paradvåning fick Säfstaholms porträttgalleri sällskap av försäljare på första fiskbensparkett. Golven knarrade lika trivsamt som ett tjockt snötäcke.
– Jag har en egen friggebod på tomten och började jobba för ett par månader sen. Jag gör nya tomtar varje år och ingen blir den andra lik. Det gäller att hitta sin egen nisch, berättade Lena Nilsson från Katrineholm.
Det hade den pensionerade läraren Lina Gunner gjort med sina små tovade möss som verkade ruggigt levande i hennes handflata. Tricket är att vicka med lillfingret så att musen tycks röra sig av sig själv.
– När jag jobbade som lärare på Halmstads fängelse var det en intern som blev vettskrämd och sprang in i ett hörn. "Ta bort den, ta bort den" gastade han trots att jag förklarade att den bara var tovad, minns Lina Gunner med ett leende.
Tora Wilhelmsson tog med sig färgstarkt hantverk från Nairobi till julmarknaden. I våras gjorde hon praktik hos organisationen Wale wale i slumområdet Kibera.
– Wale wale hjälper ungdomar i slummen som lever under svåra förhållanden. Alla pengar från det jag säljer på julmarknaden går till organisationen, man gör det lilla man kan.
En extra guldkant till julmarknaden gav 17-åriga Henrik Holen vid flygeln. Uppklädd i proper kostym levererade han julmelodier till besökarna.
– Det är kul att se honom i kostym för han går på byggprogrammet annars, sade en stolt mamma Monika Holen.