Dream camp anordnas årligen på Hjälmargården av Vingåkers kulturskola och är till för barn och ungdomar som går på högstadiet i Vingåker. Under tre dagar får deltagarna ta del av dans, musik, föreläsningar och workshops. Under tisdagen pratade artisten Jon-Henrik Fjällgren och Maria Andersson om våld, utanförskap och att behandla varandra med respekt.
Många av deltagarna känner igen Jon-Henrik Fjällgren från Talang eller Melodifestivalen. Men idag är han inte här för att jojka. Istället berättar han om sin jobbiga uppväxt som började med att han blev mobbad och utfryst i skolan.
– Då skulle man bara ignorera sånt här, det fanns inget stöd att få hos lärare eller föräldrar. Och barn lär sig av vad vuxna gör, säger han.
Till slut började han att slå tillbaka mot mobbarna vilket ledde till en stökig tillvaro i våldsamma gäng. Vändpunkten för honom kom när hans bästa vän Daniel dog.
– Jag kunde inte ens gråta, man ska ju vara stenhård och tuff som man. Jag började undra vad som var fel på mig.
Vägen ut gick genom behandlingshem, en diagnos för posttraumatiskt stressyndrom och att bearbeta sin uppväxt i en bok, som han skrivit tillsammans med Maria Andersson. Nu föreläser de tillsammans för att motverka våld och mobbing.
Föreläsaren och författaren Maria Andersson är en van ungdomsföreläsare. Hon berättade också om sin uppväxt i en otrygg miljö. Hennes mamma missbrukade droger och blev slagen av sin partner. För att förhindra att fler hamnade i samma situation bestämde sig Maria Andersson för att skapa förändring i samhället.
– Det är machokulturen som avgör hur vi behandlar varandra, den blir en egen gemenskap. Ska vi bryta normer måste vi börja med er unga killar, det är ni som är nyckeln till att få ett slut på mäns våld mot kvinnor, säger hon till gruppen.
Efteråt berättar hon att ungdomarna ofta sitter tysta under föreläsningen men gärna kommer fram efteråt för att prata.
– Flera gånger har jag fått frågan "kan du inte föreläsa om det här för våra föräldrar också?"
My Kullsvik är sång- och körpedagog på kulturskolan och projektledare för lägret. Hon tycker att Dream camp är viktigt för att stärka ungdomarna både socialt och mentalt.
– Vi vill visa att det är okej med känslor och tankar och att det går att komma vidare fast det kan kännas svårt, säger hon.
Hon hoppas att deltagarna tar med sig både härliga och roliga tankar från lägret, men även lite djupare tankar.
– Att de processar det de har varit med om, om att våga drömma och hur vi är mot varandra i samhället. Och självklart få med sig lite nya kompisar, säger hon.
Några av deltagarna på Dream camp som kände varandra sedan tidigare är högstadieeleverna Frida Lindström, Wilma Mejman och Angelina Karlsson. De går i sjuan och är här för första gången.
– Vi är här för att umgås och göra nya saker, säger Angelina Karlsson.
– Vi har gått film och foto och gjort en film om vad vi har gjort. Det var jättekul, men vi har gjort helt galna saker, vi badade i sjön igår, säger Wilma Mejman och Frida Lindström tillägger:
– Jag filmade så jag slapp bada, det var så kallt.
På dagarna har de sjungit och dansat tillsammans och om kvällarna umgås de i stugorna. Wilma Mejman är nöjd med lägret hittills.
– Vi har väldigt kul här, vi sitter aldrig stilla. På kvällarna är vi i någons stuga och spelar uno.