Johan Tranquist: "Det ska vara ett vardagsrum för alla"

Johan Tranquist ska växla upp upplevelsen av Vingåker. Han ser framför sig en park som sjuder av liv och aktivitet och ett slott med plats för mer än finkultur.

Vingåker2016-04-04 05:00

Larmet går när Johan Tranquist ska låsa upp och visa Östermansrummet i Säfstaholms slott, ett rum med porträtt gjorda av bröderna Österman. Vi stänger och går vidare.

Johan Tranquist konstaterar att det bara gått en månad på nya jobbet som kommunens första upplevelsechef och att det fortfarande finns en massa saker att lära. Det där med larm, bland annat. Men att vi inte kommer in i Östermansrummet spelar inte så stor roll. Johan Tranquist förklarar att porträtt av potentater inte riktigt är hans grej. Han är mer lockad av till exempel Joseph Wilhelm Wallanders konst som mer speglar vanliga Vingåkersbor.

– Vanliga människor är spännande, säger han medan vi går genom slottet, som just nu är ganska tomt på tavlor.

Ett golv i slottet ska fräschas upp och sedan är det snart dags att börja ordna med sommarens konstutställning, där Johan Tranquists företrädare Lars Furborg hjälper till med produktionen.

Om det här är sista sommarutställningen på Säfstaholms slott kan inte Johan Tranquist svara på.

– Jag är för en tillgänglighet till kulturen, säger han och menar att han vill att kultur ska vara gratis om det går.

Gratis innebär mindre intäkter.

– Då kanske vi inte har råd att göra de dyraste sakerna, säger han och pekar på att de sommarutställningar som visats på slottet kostat både tid och pengar.

– Vill man ha förändring måste man frigöra tid.

Och förändring är vad kommunen efterlyst genom rekryteringen av en upplevelsechef som ersättare till den mångårige kultur- och fritidschefen Lars Furborg.

Rekryteringsprocessen har varit lång och omdebatterad och orsakat både stormöten och många inlägg på KK:s insändarsida. Kritiska röster har undrat vad som nu händer med kulturen? Ska den ge vika för en ökad kommersialisering?

– Det är ett bra tecken att folk är engagerade. Vissa har en bild av att det ska bli ett nöjesfält här, men det är inte riktigt tanken, säger Johan Tranquist, som dock är tydlig med att han vill bredda deltagandet.

– Men det behöver inte betyda att vi slutar med finkulturen.

Hans nyckelord är mångfald. Etniskt mångfald, mångfald i ålder, mångfald i kön.

– Men bara en ändring av namnet på tjänsten ger ingen skillnad. Vi är en politiskt styrd organisation. Politiken ger mig grogrunden och måste bidra med mer resurser till verksamheten, säger Johan Tranquist.

Han kommer att kräva ökade resurser i 2017 års budget och vill bland annat öka personalen med bland annat en föreningskonsulent.

Johan Tranquists telefon ringer gång på gång. Många vill ha tag i honom.

– Det är som en propp som gått ur. Folk vill vara med och bidra till utvecklingen, säger han optimistiskt efter ännu en telefonpaus i intervjun.

Det är också en del i hans vision, att bjuda in fler att vara med och skapa Vingåkers upplevelser. Han vill ha med föreningar och företag och ta vara på den kunskap och kompetens som finns här.

– Kommunen ensam kan inte roa kommunmedborgarna. Men vi kan bjuda in och göra det tillsammans, säger han och talar om ett nytt evenemangsbidrag som kommun och näringsliv kan samfinansiera.

Han är nu installerad i arbetsrummet på Säfstaholms slott, men förklarar att här vill han inte sitta själv. Hans vilja är att öppna upp och bjuda in, få människor att mötas.

– Vi vill få fler att komma till slottet och parken. Det är en vacker byggnad och en fantastisk trädgård, säger han och visar en av de 20 saccosäckar som köpts in och kan ses som början på en ny era.

– Parken ska befolkas av människor som gör saker. Man kanske kan grilla, bara hänga, se konst i slottet och ha husbilar i en del.

Redan i sommar ska besökare kunna relaxa i dessa saccosäckar ute i trädgården, fixa en picknickkorg i slottskaféet och dessutom få hjälp med upplevelser av olika slag: kanske en flora och ett förstoringsglas för att upptäcka småkryp i parken, kanske ett kubbspel för att leka en stund på gräset eller kanske en dejtingkorg för den romantiska träffen.

– Det här ska befolka ytorna här. Det ska vara ett vardagsrum för alla generationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om