– Jag har nog varit engagerad i hela mitt liv, säger Elin Pettersson.
Hon är född och uppvuxen i Vingåker. Lämnade stan när hon var 15 för att gå mediagymnasium i Stockholm och bli journalist. Gjorde lumpen i Boden, gjorde FN-tjänst i Kosovo. Flyttade till Örebro och pluggade pedagogik. Bodde i Östersund. Fick två barn. Skilde sig och flyttade för sex år sedan tillbaka till Vingåker med sina två döttrar. Då fanns plötsligt tid och utrymme på ett nytt sätt och under åren har engagemanget för medmänniskor blivit starkare och starkare.
– Jag har landat i vem jag är och hittat min väg.
För tre år sedan såg hon framför sig hur hon riskerade att sitta ensam på julen. Det blev startskottet till att skapa ideella En jul för alla i Vingåker, dit alla är välkomna att fira i gemenskap. Succén var given från start. Ensamheten uteblev.
– Det var så lätt. Jag fick så mycket positiv feedback.
Förra årets firande lockade 350 deltagare och nu är arbetet med årets julfirande igång.
– Jag mår som bäst på julafton. Och nu är hela min familj engagerad i det här, säger hon och menar att först är alla med i arrangemanget och sen kommer den egna julen.
För ett år sedan skapade hon Facebookgruppen Barn till barn där hon ser sig själv som en förmedlare som för samman folk. Någon vill ge, en annan behöver. Det kan vara kläder, matpåsar, leksaker.
– Det är fullt hemma… Det är många som hör av sig och vill ge.
Och behovet att få är också stort. Större än vad Facebook kan nå ut till, menar hon, och påminner om att Vingåker är en kommun med stor fattigdom.
Elin Pettersson säger att själva livet är drivkraften bakom hennes engagemang, hennes positiva syn på livet och på människor.
– Jag tror gott om andra. Kanske är jag lite naiv ibland. Men jag har tron att alla är bra tills de visar motsatsen.
Hon är övertygad om att godhet föder ännu mer godhet. Goda handlingar ger ännu mer goda handlingar. Medan hat föder hat.
– Det är väldigt sällan jag får något negativt i ansiktet.
Elin Petterssons världsbild är uppbyggd kring tron på alla människors lika värde, kring en vilja att acceptera olikheter och låta alla vara del av ett sammanhang, och att värna mångfald på alla plan.
– Acceptans för att vi tänker olika, är olika, vill olika. Jag vill inte att någon ska stängas ute.
Men hon ser att acceptans är något som behöver tränas i samhället. Det skulle minska syndabockstänket, bitterheten och känslan av orättvisa. Istället skulle människor kunna glädjas med varandra, säger hon och menar att jantelagen måste utrotas.
– Vi måste vara glada och nöjda för det vi har, inte vara missunnsamma.
Till sina barn försöker hon ge en trygg och stabil uppväxt, och ge dem möjlighet att fritt och brett kunna välja vilka de vill vara som människor.
– Jag vill ge dem alternativ. Man ska inte sättas i något fack, i stereotyper, säger hon och pekar på vikten av att kunna välja fritt, bortanför dagens utseendefixeringskarusell som späds på av bilder på Youtube och i andra medier.
– Låt barn vara barn, säger hon och pekar på debattartiklarna hon skrivit i Metro och som fått stor spridning.
Här har hon tagit upp frågor om barn och smink, om utseendefixering och om vuxna som måste ta sitt ansvar.
– Jag hoppas att föräldrar och andra vuxna börjar tänka till. Jag ensam kan inte förändra alla, men jag hoppas bidra till att vi börjar tänka till, säger hon och hoppas få fler vuxna att visa att det finns andra vägar och många sätt att vara på.
Människor kanske undrar hur du orkar allt engagemang?
– Man får mycket energi av att engagera sig, säger Elin Pettersson och råder fler att testa.