På onsdagen sa nämnden som väntat ja till att gå vidare med byggplanerna för en ny förskola i södra centralorten.
Förskolan ska ersätta hopplöst nedgångna Gränden, men också Södergården som ryms i lokaler avsedda för bostäder.
Också Vingåkers kommunfastigheter AB förordar ett nybygge, då en renovering skulle bli så mycket dyrare.
Den nya förskolan ska rymma sex avdelningar. Oavsett hur den utformas, får hyran inte bli dyrare än i dag. Barn- och utbildningsnämnden betalar i år drygt 790 000 kronor för dessa lokaler.
Innan byggplanerna kan sättas i verket måste de först godkännas av kommunfullmäktige. Politikerna där lär få fler lokalinvesteringar inom skolan att ta ställning till under kommande år.
Bristerna med Gränden och Södergården är nämligen inte de enda som nämnd och fastighetsägare har att brottas med. Det har framgått tidigare, av de lokalinventeringar och behovsbedömningar som gjorts i skol-, förskole- och fritidsverksamheterna.
Nu har nämnden antagit en plan för strategisk lokalresursplanering. I den har statusen uppdaterats för kommunens undervisningslokaler i tätort och på landsbygd.
Det är i flera fall ingen munter läsning.
Behovet av skolrenoveringar är stort i såväl Högsjö som Marmorbyn. I det senare fallet är det så omfattande, att renovering inte längre framstår som ett alternativ.
Kommunfastigheter lutar i stället åt att skolan ska rivas och ge plats åt en ny. Det kommer att belasta barn- och utbildningsnämndens budget.
Enligt lokalförsörjningsplanen, måste något göras också åt F–6-skolorna Sävsta och Slottsskolan. I de fallen är problemet inte lokalernas skick, utan att de inte räcker till. Trångboddheten och platsbristen är omfattande.
För att lätta på trycket på Slottsskolan, föreslås att förskolan Slottet ska flyttas till modulbyggnader. Också det är ett förslag som, om det genomförs, kommer att påverka nämndens plånbok.
Ytterligare ett förslag, är att låta kommunens F–6-skolor ta del av undervisningslokaler i nybyggda högstadiet. Det handlar då i första hand om att låta lägre årskurser utnyttja slöjd- och hemkunskapslokalerna.
Det medför i sig inga kostnader, men nämnden måste i ett sådant fall avsätta medel även till elevresor till och från högstadieskolan.
Planen för strategisk lokalresursplanering ska nu vidare till kommunstyrelsen för beredning innan den slutligt kan antas.