En flicka på jakt efter försvunna berättelser får hjälp av en talande fladdermus från Italien som tar betalt i hallongrottor. Det är huvudingredienserna i barnboken ”Laura och storbokens gåta” som skrivits av Vingåkersbördiga Lisbeth Nordin.
Författaren är uppvuxen i Vingåker och många av platserna i boken har inspirerats av upplevelser i och omkring staden.
– Det stora gula huset som fortfarande ligger kvar vid kyrkskolan, där låg biblioteket. Golvet knarrade när man gick på det och magasinet där de äldre böckerna förvarades var oerhört spännande. Båda är med i boken, berättar Lisbeth Nordin.
Vingåker fick i fantasin bli till det lilla samhället Skogsbrynet, en plats som liknar den från författarens barndom.
– Jag har alltid älskat skogen och den är alltid nära Vingåker även om det ligger på en slätt. Jag älskar att gå i skogen och plocka kantareller, eller att åka runt på småvägarna på sommaren.
Efter pensionen från läraryrket fick Lisbeth Nordin tid att färdigställa boken, som hör till kategorin magisk realism och riktar sig till barn mellan sex och nio år. Att skriva böcker för en ung målgrupp upplever hon har både utmaningar och fördelar.
– Läser du den som sexåring läses den på ett sätt, som nioåring på ett annat. Undertexten ”du måste visa dig, prata och berätta för att bli synlig” kanske inte de yngsta barnen förstår direkt, men blir oerhört viktigt för de äldre.
Lisbeth Nordin bor numera i Årsta i södra Stockholm, men ägnar mycket tid i Vingåker.