Ingen skattehöjning i Vingåker nästa år

Skatten för Vingåkersborna blir kvar på samma nivå nästa år. Det har nu fullmäktige beslutat.

Skattenivån för nästa år debatterades på årets sista fullmäktige.

Skattenivån för nästa år debatterades på årets sista fullmäktige.

Foto: Martina Holmberg / TT

Vingåker2019-11-27 06:40

Skattenivån för nästa år var en av punkterna vid fullmäktiges sista möte för året. Den politiska majoriteten – S, C, KD och MP – hade föreslagit att skattesatsen skulle lämnas oförändrad, på 22,67 kronor per skattekrona. En skattekrona motsvarar hundra kronor i beskattningsbar inkomst. 

När frågan togs upp i kommunstyrelsen ville Moderaterna se en skattesänkning. 

– Men vi satte oss ner efter kommunstyrelsen och inser att det just nu inte är läge för skattesänkning. Vi får vara glada att majoriteten inte föreslår skattehöjning, sa Charlotte Prennfors (M), när frågan var uppe för debatt. 

Vänsterpartiet ville dock gå i den riktningen. 

– Vi vill föreslå en tillfällig skattehöjning med 25 öre, så att Vingåkers kommun, och speciellt socialnämnden får möjlighet att komma i balans, förklarade Tiina Rokka (V). 

Det skulle ge en intäkt på 4 378 000 kronor. 

– Jag har erfarenhet av skattehöjningar, och det är lätt att föra till pengar, men svårt att ta bort dem, sa Anneli Bengtsson (S), som nobbade förslaget. 

Robert Davidsson (C) yrkade bifall till majoritetens förslag, men sträckte samtidigt ut en hand åt varje håll. 

– Jag håller med Charlotte. Jag tror att på sikt behöver vi titta och se vad vi kan göra med skattesatsen, men det är inte läge just nu. Och Tiina och Vänsterpartiet – ett vällovligt syfte, men jag är inte övertygad om att en tillfällig skattehöjning skulle vara tillfällig, sa han. 

Fullmäktige beslutade till sist att lämna skattenivån oförändrad nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!