Arvodesberedningens ordförande Olle Olsson (S) begärde ordet först när förslaget om reviderat arvodesreglemente skulle debatteras på måndagens fullmäktigesammanträde. Kommunstyrelsens förslag var att inget skulle göras åt arvodena med hänvisning till att de förslag som kommit från arvodesberedningen helt enkelt skulle kosta för mycket. Olle Olssons förslag, som förordats av fullmäktige vid ett tidigare sammanträde, skulle kosta nästan en miljon kronor mer än vad det gör i dag. Detta såg inte kommunstyrelsen som realistiskt och förslog i stället en indexuppräkning av sammanträdesarvodet från och med 2015 men i övrigt inga förändringar mer än att socialnämnden får en jourersättning.
– Jag har haft uppdraget att vara ordförande i denna kommitté och försökt se över det här med arvoden. Hur vi politiker jobbar och exempelvis ta ledigt från jobbet, är ju viktigt för demokratin. Lite underligt tycker jag att det har varit att man inte velat diskutera den här frågan från alla partier. Det finns anledning att fundera över framtiden och kommande mandatperioder, det kommer nya och yngre politiker. Senast vi justerade arvodena var tio år sedan, 2004. Vilken av kommunens anställda skulle ha gått med på att inte fått sin lön justerad på tio år? sa Olle Olsson.
– Jag måste säga att jag är oerhört besviken på att en fullmäktigeberedning inte kan enas om ett förslag när man fått ett uppdrag av fullmäktige. Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt. Jag tycker att närvaron från de politiska partierna i den här gruppen har varit dålig. Partierna har heller inte haft förslag i den utsträckning man borde. Jag bryr mig inte om ersättningarnas storlek men det måste finnas något sorts politiskt kurage när man står upp för vad det politiska arbetet innebär även ekonomiskt. Det kan inte vara så att alla ska spotta på politiker och tycka att de inte ska ha betalt för det uppdrag som de utför. Det måste vara något sorts kurage bland oss ledamöter att stå upp för att ersättningen ska vara någorlunda vettig. Sammanträdesarvodena som inte är justerade på tio år, tycker ni verkligen att det är schysst? frågade sig Viking Jonsson och som också frågade att det är schysst mot att inte ge exempelvis kommunfullmäktiges ordförande utökad tid från sex procent till 20 procent arvoderat tid, något som föreslagits men inte blir av på grund av kostnadsskäl. Jonsson levererade också ett räkneexempel vad en nämndordförande i får i arvode efter att ha fått löneavdrag från sitt ordinarie jobb och frågade ledamöterna om de ansåg det vara rimligt.
– Företrädarna för de politiska partierna borde sätta sig ner och fråga sig om det är så här det ska se ut i fyra år framöver. Man borde försöka få fram ett förslag innan den nya fullmäktigeförsamlingen kommer. Min uppmaning är att ni borde sätta er ner under sommaren, komma med ett förslag till Jörgen Larsson så att han kan ta upp det på kommunstyrelsen och föra upp det till nästa fullmäktigesammanträde, sa Viking Jonsson.
– Jag håller med Viking fullt ut. Jag som är på "utgående" så att säga kan säga att det är oförskämt låga arvoden. Någon ordning måste det bli. Man offrar otroligt mycket tid på bekostnad av sin familj och sina barn, sa Björn Andersson (M).
Något yrkande fanns inte. Däremot hördes många röster som höll med Viking Jonsson om att partierna borde sätta sig och komma överens om arvodena så snart som möjligt. Kommunstyrelsens förslag om att inte göra något åt arvodena tills vidare gick därefter igenom.