Inez har fullt upp när tidningen kommer på besök till gården i Vingåker. Hon är två år och håller på att fixar med fikat i lekstugan, så vi sätter oss och väntar vid uteplatsen. Enligt Mamma Lisa Ivenäs är det dock inte alltid fixandet innebär att man får "smaka".
– Hon visade tidigt att hon gillar att bjuda och fixa, eller man vet inte om man blir bjuden, men hon visar i alla fall upp vad hon har gjort. Ibland kommer hon ut med två koppar och så skålar hon med sig själv och dricker ur båda, säger Lisa glatt.
Mycket riktigt kommer Inez ut med två kaffekoppar och ett fat med virkade kakor. Väl vid bordet gör hon klart för oss att det är hennes fika. Det behöver hon också påminna den mjölkvita katten Shabby om, som försöker släpa med sig de mjuka godsakerna för att leka med.
Grunden till lekstugan lades redan förra året av Erik och Lisa Ivenäs. Sedan började de bygga i maj i år för att vara färdiga i mitten av juli. Beslutet att bygga själv grundar sig delvis i att det skulle bli billigare, men också att det visade sig vara det enda sättet att återskapa vad paret redan såg framför sig.
– Vi hittade ingen stuga som såg ut som vi ville ha den. Vi hade en tydlig bild av vad vi ville ha, eller kanske mest jag. Det är också lite roligare att kunna säga att vi har gjort det själv. Och det blev en sport att hitta alla grejer också, det var en rolig utmaning. Dörrar och fönster var svåra att få tag på i rätt storlek men det hittade vi på blocket, säger Lisa.
De fick också konstant hjälp under processen. Dock inte av en yrkesperson, snarare en glad amatör.
– Inez ville verkligen vara med hela tiden, hon skulle bära plankor och tvätta fönster. Det tar ju längre tid, men vi visste att hon skulle vilja vara det, så vi tänkte att det får ta den tid det tar. Jag har också varit med själv som liten och lärt mig att snickra. Och det är kul för henne att veta att hon var med och byggde, hon har haft sina egna verktyg.
Men att bygga en lekstuga innebär mer jobb än bara fasaden. De har också dragit el till lampan inomhus och inrett ett litet kök med matbord och docksäng.
– Det är väldigt mycket loppisfynd och saker som jag hade i min lekstuga när jag var liten. Saker från min mormor Berit, jag tycker om när saker har en historia. Jag har också vetat ett tag att jag ville ha en lekstuga, så jag har sparat saker från innan vi började bygga.
Vad har varit svårast med projektet?
– Det svåraste var nog taket. Det är plåttak och det hade vi aldrig gjort förut. Vi kollade på en del guider på nätet men har inte riktigt följt någon av dem. Vi har inga utbildningar i det här, men vi gillar att bygga, fixa och måla och sånt. Jag har lärt mig att vill man så kan man, säger Lisa.
Hon tror att det är många som nog skulle vilja bygga saker själv, men inte tror tillräckligt mycket på sin egen förmåga. Till dem vill hon säga att det alltid är värt att försöka.
– Blir det fel får man göra om, eller så får det bli så. Man lär sig på vägen och det är ju bara en lekstuga – man ska leka i den. Det är det den är till för.
Trots att stugan nu är öppen för användning har de fortfarande planer på tillägg och förbättringar.
– Jag har en tanke på att ha en liten carport på sidan så att Inez kan ha en leksaksbil att parkera här. Men jag tycker att det blev väldigt bra för att ha varit första gången. Det har varit roligt, och det har garanterat varit billigare än att köpa en färdig lekstuga.