Butiken når nya höjder – blir elproducenter

Inom kort kommer taket på Ica Cityhallen i Vingåker täckas av solceller som kommer att leverera el motsvarande 32 fullstora villor. "Så fort vi får klart med bygglovet kan vi börja", säger driftschefen Sebastian Kruse.

Ica Cityhallen i Vingåker kommer att börja producera sin egen el. Driftchefen Sebastian Kruse berättar att det totalt kommer att placeras 733 kvadratmeter solceller på taket.

Ica Cityhallen i Vingåker kommer att börja producera sin egen el. Driftchefen Sebastian Kruse berättar att det totalt kommer att placeras 733 kvadratmeter solceller på taket.

Foto: Elin Elander

Vingåker2023-01-15 04:41

Uppe på taket på Ica-hallen är det blåsigt och blött. Den uppskattade tomten som brukar välkomna kunderna in i butiken är borttagen för säsongen. Sebastian Kruse visar hur solcellerna är tänkta att placeras.

– Det kommer att bli 733 kvadratmeter solceller. Vi räknar med att det kommer att kunna leverera 131 000 kilowattimmar per år, säger han.

I somras satte de igång med processen för investeringen i solceller på allvar. De tog kontakt med en rad olika entreprenörer och efter många resor fram och tillbaka signerade de avtal med en av dem under veckan som gick.

– Så fort vi får klart med bygglovet kan vi börja. Elproduktionen kommer att motsvara 32 fullstora villors förbrukning. I snitt kommer det att täcka 15 procent av driften. Vi gör av med mycket energi, säger Sebastian Kruse.

undefined
Sebastian Kruse spatserar på taket och visar med gester hur planen för solcellerna ser ut. Totalt kommer elproduktionen motsvara normalförbrukningen i 32 fullstora villor och förhoppningen är att vara klara med satsningen under april.

Att taket på butiken är helt platt har varit en utmaning. 

– Det medför vissa risker. Vi kommer att behöva ha snöröjningsgator och har fått titta på lösningar där man optimerar upptaget av solenergin, berättar Sebastian Kruse.

Slutligen föll valet på ett ballastsystem, där ställningar och tyngder används för att vinkla och säkra solcellerna.

– Blåst kommer exempelvis inte vara ett problem. Vinden kan inte komma under och lyfta solcellerna, fortsätter Sebastian Kruse, som verkligen har fått plugga in sig på ämnet.

– Det är kul. Man har lärt sig otroligt mycket. Både om energi och samhällets olika utmaningar med energiförsörjning.

undefined
Det råder en konstant jakt på energibovar i butiken och de mäter förbrukningen i alla kylar. Efter stängning används särskilda gardiner för att bevara så mycket kyla som möjligt i de kyldiskar som saknar dörrar.

Solcellsteknologin går framåt med stormsteg. 

– Man har ju funderat på när det ska vara rätt tid att göra en sån här satsning. Men nu var det dags. Om 25 år kommer solcellerna fortfarande att leverera upp till 82 procents kapacitet. Taket kommer att behöva fixas innan solcellerna, skrattar Sebastian Kruse.

Förutom investeringen i solceller jagas energibovar inne i butiken på löpande band.

– Vi har sett över alla våra kylar och har mätare på dem. Vi kommer också se över vår belysning ytterligare, berättar Sebastian Kruse, som är ingift i företagsfamiljen som driver Ica Cityhallen och har varit driftschef i drygt tre år.

– Vi brukar säga att vi ska bli lite bättre varje dag. Både i butiken och i samhället. Nu har vi förmånen att kunna göra den här investeringen. Vi hoppas att det kan ge ett mervärde för våra kunder också, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!