Lokal modehistoria i fokus – unika folkdräkter visas

Under veckan fylls Österåkers kyrka med anrikt hantverk, i form av folkdräkter från när och fjärran. Varje folkdräkt är speciell på sitt eget sätt, och bidrar till den unika samlingen. Arrangören Sara-Greta Carlstedt hoppas locka besökare i alla åldrar. "Folkdräkter har blivit mer populära", säger hon.

Sigrid Larsson och Sara-Greta Carlstedt ställer båda ut sina egna folkdräkter, Västmanlandsdräkten och Österåkersdräkten.

Sigrid Larsson och Sara-Greta Carlstedt ställer båda ut sina egna folkdräkter, Västmanlandsdräkten och Österåkersdräkten.

Foto: Selma Merdović

Vingåker2023-07-24 09:50
undefined
Sigrid Larsson och Sara-Greta Carlstedt ställer båda ut sina egna folkdräkter, Västmanlandsdräkten och Österåkersdräkten.

Folkdräkterna kan närmast beskrivas som en kombination av hantverk, konstverk och klädesplagg, och intresset för dem tycks ha ökat, enligt arrangörerna Sara-Greta och Per Carlstedt.

– De har blivit mer populära, i alla åldrar egentligen. Men jag hoppas verkligen att ungdomar känner sig manade att komma hit!, säger Sara-Greta Carlstedt.

– Jag vet inte om det är så att intresset smittar, men nu har Säftstaholms slott i Vingåker också en liknande utställning, säger Per Carlstedt. 

Under utställningsnamnet Folklore galore, ställs folkdräkter i ny tolkning ut på Säfstaholms slott. Den utställningen undersöker om det är möjligt att ge folkdräkten en uppdaterad, modern look och tar avstamp i frågeställningen "Är folkdräkten på modet?"

undefined
"Det här smycket har funnits i min familj i generationer", berättar Sara-Greta Carlstedt.
undefined
Sara-Greta Carlstedt har en miniatyrversion av Österåkersdräkten, men ingenstans att hänga den. "Jag får leta upp en docka som kan ha på sig den här", säger hon.

I Österåker kyrka samlas däremot 22 folkdräkter i traditionella snitt, men med varierande ursprung. En skånsk dräkt har skickats från Österlen i en resväska, komplett med instruktioner för hur de olika plaggen ska kombineras, och en av trädockorna ska upplåtas till en norsk "bunad". Självklart finns där även dräkter från närområdet, som bygdens alldeles egna Österåkerdräkt, och en himmelsblå Julitadräkt.

– Det är nog den vackraste av alla folkdräkter, säger Sara-Greta Carlstedt. 

På det ljust blåa tyget har stora, rosa och vita blommor broderats med yttersta noggrannhet.

– Ja, jag hade nog valt en Julitadräkt om det inte vore för den här, som jag ärvt av min pappas kusin Valborg "Bollan" Hedén, säger Sigrid Larsson.

undefined
Folkdräkten är inte komplett utan en huvudbonad. Den här, med sina rosa-lila toner och blommiga brodyr, passar fint till Västmanlandsdräkten.
undefined
Folkdräkten som Sigrid Larsson ärvt av släktingen Valborg Hedén börjar närma sig hundra år gammal.

Hon klär en av dockorna med sin Västmanlandsdräkt, som går i färgerna rött, blått, gult och lila.

– Det är "Bollan" själv som har vävt tygerna till dräkten. Hon invigde den på en konsert i Stockholm 1924. Jag kan knappt fatta att den är hundra år gammal, säger Sigrid Larsson.

undefined
Sigrid Larsson har uppdaterat den hundraåriga Västmanlandsdräkten genom åren, bland annat med den här väskan. "Den här väldigt praktisk att ha, men den tog mig ett halvår att göra", berättar hon.

Folkdräkterna visas varje dag under vecka 30, mellan klockan 13:00 och 16:00. Varje dag kommer en ny person, med insikt i folkdräktens historia, att finnas på plats i kyrkan.

– Jag är historiker i största allmänhet, men varför tyget ska vara rynkat åt det ena men inte det andra hållet, det får de sakkunniga svara på. Det kan vara väldigt noga med det!, säger Per Carlstedt med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!