Helgens International working test, eller IWT, är en europeisk tävling för retrieverhundar. Den drar igång på Kjesäters slott på lördag och i år tävlar 39 lag från 12 länder. Sverige ställer upp med fem lag som har valts ut genom nationella uttagningar och varje lag består av tre hundar med hundförare.
– På lördag har vi fem stationer där hundarna ska tävla. De får en varsin uppgift där de ska hämta något som kastas eller dirigeras till en punkt långt bort. Det här är de bästa hundarna i Europa så det är väldigt svåra uppgifter. Det står en domare på varje station som bedömer och sedan koras en vinnare, säger Leif Hernefalk.
Han är provledare i Svenska spaniel- och retrieverklubben (SSRK) och den som har planerat tävlingsstationerna. I den här tävlingen är det bara retrieverhundar som tävlar, varav labrador är den vanligaste rasen.
– Det går fort och man dirigerar hunden med en pipa. Men de ska också uppfatta saker själva, det är tre uppgifter per station och hundarna vet inte innan vad de kommer att få göra på stationen.
Förra året tog Belgien hem segern. Leif Hernefalk håller såklart tummarna för svenska framgångar men är samtidigt väl medveten om hur tufft motståndet är.
– Vi har fem svenska lag och det är duktiga hundar, men det är väldigt hög konkurrens.
Sverige som värdland, och i förlängningen Kjesäter slott som tävlingsplats, valdes efter en diskussion i den internationella kennelfederationen, Fédération Cynologique Internationale, FCI.
– Jag höjde röste lite för att få det hit, faktiskt. Working test som begrepp har blivit en rätt populär tävlingsform. Vi letade runt lite och dels gillar vi att det här är ett ställe där de flesta kan bo, och dels är det en trevlig trakt. Det ligger inte för långt bort heller, vägarna hit är bra och man kommer lätt hit från de stora städerna, säger Leif Hernefalk.
Och arrangörerna är än så länge väldigt nöjda med valet av plats.
– Det känns kanon! Vi har verkligen lyckats med vädret också, så man får tänka på hundarna i helgen. De ska jobba hårt så vi får väl använda vattenslangen för att svalka dem.
Det är fritt fram för besökare att åka dit och se tävlingen på plats, men Hernefalk påminner om att inte störa de tävlande hundarna.
– Man får gärna ta med sig hunden till slottet, vi kommer att ha lite försäljning där uppe, men man får inte ha sin hund med på tävlingsområdet.