Vårdpersonal på äldreboendet hade precis gett en boende ögondroppar när en annan omsorgstagare kom gående emot denne. Intill kroppen höll han diskret en matkniv. När han kom fram till vårdpersonalen höjde han kniven mot denne. Vårdpersonalen fick dock snabbt tag i kniven, fick loss den ur omsorgstagarens hand och gick sedan därifrån.
Vårdpersonalen som utsattes för händelsen gick till en kollega, som då var hos en annan boende. Mannen som tidigare bar kniv följde dock efter och började dra i dörren när vårdpersonalen skulle stänga den. Till slut fick vårdpersonal igen dörren och låste den.
– Det som har inträffat är olyckligt, säger Danijela Dahlslätt, enhetschef på äldreboendet.
Hon konstaterar vidare att det dessvärre har varit fler incidenter den senaste tiden, än vad det brukar vara.
– Många av våra boende är mycket svårt sjuka i demens, säger hon.
Team bestående av enhetschef, fysioterapeut, sjuksköterska, arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare arbetar, enligt Dahlslätt, kontinuerligt för att hitta en bra bemötandeplan. Läkare konsulteras också fortlöpande.
– Det genomförs riskanalyser och handlingsplaner för att minimera /utesluta risker i arbetet. Men eftersom de boende är svårt demenssjuka är det trots förebyggande arbete svårt att förutse vad som ska hända.
Enligt Daniljela Dahlslätt är det alltid en balansgång vilka skyddsåtgärder som ska vidtas, så att man inte inskränker den boendes personliga integritet.