Den 26 juli 1 922 klockan 19.30 hälsade David Andersson de församlade välkomna, dunkade ordförandeklubban i bordet och förklarade mötet öppnat. Efter mötet hade "alltfler blivit antagna till musiken" som sekreteraren och trumslagaren Gunnar Lindblom skrev i det första protokollet, varför beslut nu fattades om att bilda en musikförening; Högsjö musikförening.
– Man hade sysslat med blåsmusik i organiserad form även före denna historiska dag. År 1 889 hade fabrikör C F Sjöström bestämt sig för att lämna Högsjö. I samband med det önskade han överlämna en avskedsgåva till Högsjöborna, vilket kom att bli sex mässingsinstrument av tyskt fabrikat för bildandet av en mässingsextett, säger Anders Nord, medlem i Högsjö hornmusikkår.
Under de följande åren etablerades kåren som en viktig kulturinstitution inte bara i Högsjö utan i hela Vingåkers kommun med omnejd, och i dag finns mycket att förbereda inför jubileumskonserten, enligt Anders Nord.
– Det kommer att bli mycket roligt att uppträda, och det är underbart att vi har kunnat fortsätta denna långa tradition. Det fanns blåsmusik i Högsjö redan i slutet av 1 800-talet, säger han.
Med reservation för att kårens medlemmar ställde sina instrument och platser till förfogande, har kåren lagts ner och återuppstått i olika former genom åren. Nu repar kårens medlemmar inför firandet av den blåsmusikaliska traditionen på orten, fortsatt inom ramen för föreningen Högsjö hornmusikkår, som är tillbaka till det sena 1 800-talets första sextett.
– Vi försöker repa en gång i veckan inför den här jubileumskonserten. Vi har även haft ganska många framträdanden nyligen, och har spelat ihop oss på ett bra sätt så jag känner mig ganska trygg med det musikaliska inför konserten, så det ska bli kul.
Under jubileumskonserten ska Högsjö hornmusikkår spela en marsch som kårens första ledare David Andersson komponerade till Hornmusikkårens 30-årsjubileum 1 952. Jubileumskonsertens kår består av traditionell sextett som det var för 100 år sedan, på äldre typer av svenska instrument.
– Det är två kornetter stämda i ess och b. Sen har vi ett valthorn, två tenorbasuner och en bastuba. En klassisk sextett tillsammans med ett slagverk, så vi är egentligen sju. Men sextetten hänvisar till blåsarstämmorna.