Vårnäs behandlingshem ägs av Vårdförbundet och finansieras genom anslag av de fem kommuner som står bakom. Vingåker är en av dem. De har 26 platser och tar emot både män och kvinnor från 18 år.
Det öppna intaget är en del av vad som gör Vårnäs unikt. Den som bor i någon av de fem kommunerna och som vill bli fri från ett beroende själv kan ta kontakt och bli inskriven inom 14 dagar.
– Behandlingen är fri från biståndsbeslut. Man behöver inte gå via företagshälsovården eller socialtjänsten för att få komma, förklarar Martin Alm, verksamhetschef.
Det öppna intaget gör att man får vara anonym. Under behandlingstiden blir man sjukskriven och behöver inte förklara sig för omgivningen.
Här är det också låga trösklar, och man behöver inte vara nykter eller drogfri vid inskrivningen. Behandlingen inleds med medicinsk avgiftning i upp till tio dagar för den som har behov av det. Sedan inleds den egentliga behandlingen som pågår i 28 dagar.
– Under behandlingstiden får man lämna ifrån sig sin telefon och man har inte tillgång till radio och tv. För många blir det en chock först, men sedan är det många som känner frihet, förklarar Martin Alm.
Tanken är förstås att allt fokus ska läggas på själva behandlingen, som sker enligt det så kallade 12-stegsprogrammet.
På Vårnäs håller man också hårt på att rådgivarna ska ha egen erfarenhet av att ha tagit sig ur ett missbruk, för att kunna sätta sig in i deltagarnas situation.
– Behandlingstiden är så kort, så vi behöver sätta oss i förtroende direkt, säger han.
Efter behandlingen får deltagarna göra flera återbesök på Vårnäs och blir då viktiga förebilder för andra som just påbörjat sin behandling.
– När de kommer tillbaka efter sju månader ser man glitter i ögonen igen, säger han.
På Vårnäs får personalen bevittna unika möten mellan människor som hittar varandra genom att de delar samma problematik.
– Här kan man se en äldre tant sitta och prata om livet med en ung gängkriminell, berättar Martin Alm.
När Vårnäs mätte nöjdheten bland sina deltagare under det senaste året var det 90 procent som svarade att de var nöjda med behandlingen.
Det är svårare att mäta hur många som blir fria från missbruk.
– När vi gör stickprovskontroller är det hälften av de personer som vi får tag på som är drogfria två år efter behandling. Vi vet ju inte med säkerhet, men det säger någonting i alla fall, säger han.