Sedan ett par veckor tillbaka går hemtjänstpersonalen i Vingåker inte längre med en inköpslista till affären, för att bära hem bröd, mjölk, smör och andra förnödenheter till omsorgstagarna. Istället slår sig hemtjänstpersonal och omsorgstagare tillsammans ner vid en dator, för att handla mat över nätet, vilket Sveriges radio Sörmland var först med att berätta om. Maten kommer från Coop i Eskilstuna och körs hem till omsorgstagarna två gånger i veckan.
Enligt Camilla Andersson, projektledare på Socialförvaltningen på Vingåkers kommun, är det här en del av ett större arbete som kommunen gör för att möta framtidens utmaningar. För enligt befolkningsprognosen kommer antalet medborgare över 80 år att öka med 78 procent fram till 2037, samtidigt som medborgarna i arbetsför ålder väntas minska med 13 procent.
– Vi måste göra någonting, säger hon.
Bland annat har man frågat hemtjänstpersonal vilka moment som skulle kunna frigöra tid och förbättra arbetsmiljön, med hjälp av välfärdsteknik och digitalisering. Där kom man fram till att inköp skulle kunna göras digitalt. Det gör också omsorgstagarna, enligt Camilla Andersson, mer delaktiga.
– Det är inte så lätt att veta vad som finns i affären. Har man inte varit i en butik på flera år så är det inte så lätt att komma på vad man vill ha den här veckan. Då väljer man med stor sannolikhet det som man köpte förra veckan, säger hon.
Det innebär också att man kommer ifrån både kontanthantering och tunga lyft, vilket förbättrar personalens arbetsmiljö. Och så frigör man tid för medarbetarna.
– Istället för att de ska gå och plocka varor i en butik kan man lägga mer tid på omvårdnadsarbetet.
Den som går tillsammans med personalen till affären för att handla kommer dock att få fortsätta med det, men då kallas det ledsagning.
Inför beslutet, som fattats av politikerna i nämnden, har Camilla Andersson haft en dialog med kommunens näringslivsansvariga liksom med de lokala handlarna på orten.
– Men ingen av dem kan tillgodose det här behovet, vilket är tråkigt, för vi vill ju gynna det lokala näringslivet i första hand. Men det här är så stor utmaning, så man får väga olika behov mot varandra.
Kommunen står för plockavgiften och transporten från Eskilstuna till omsorgstagarna i Vingåker. Den som inte kan packa upp varorna på egen hand får hjälp av hemtjänsten eller av chauffören, om så är överenskommet i förväg.
Vad tycker omsorgstagarna om detta?
– Det har varit lite spridda skurar. Det finns ett visst motstånd. Man vill gärna fortsätta att handla i den butik som man handlat i under många år. Många är också rädda för digitaliseringen.
Camilla Andersson har dock noterat att det funnits ett visst motstånd i början även i andra kommuner som infört detta.
– Men när det rullat ett tag och man har vant sig så tycker man att det är väldigt bra och vill inte gå tillbaka, säger hon och fortsätter:
– Vi har redan några som känner sig trygga och vill börja handla själv. Anhöriga är också ganska nöjda. Men vi hoppas förstås att alla kommer att vara nöjda så småningom.
Tidningen har även varit i kontakt med Sandra Melin som är butikschef för Coop Vingåker och Högsjö. Hon har i nuläget inga planer på att starta e-handel i Vingåker.