I dammarna vid avloppsreningsverket i Vingåker, intill Vingåkersån, frodas fågellivet.
– Jag såg en ormvråk alldeles nyss. Rörhöna och smådopping hör till de ovanliga arterna som finns här. Och så finns det förstås de vanligare fåglarna bland annat gränsänder och knipor, säger Lennart Hellquist som tillsammans med Owe Janerin står med kikare i fågeltornet som invigdes på platsen 2006.
Lennart Hellquist och Owe Janerin sitter i styrelsen för Vingåkers naturskyddsförening och är två av drygt 140 medlemmar.
Nedanför fågeltornet har man nyligen planerat slån- och hagtornsplantor för att skydda fågellivet. Plantorna måste vattnas och därför har Owe Janerin och Lennart Hellquist tagit med sig vattendunkar för att vattna plantorna.
– Det är taggiga buskar, det blir perfekt för fåglarna, säger Owe Janerin.
Fågeltornet vid reningsverkets dammar är ett av tre fågeltorn som föreningen byggt. Det stora, Sjövikstornet, ligger vid Vingåkersåns mynning, där den rinner ut i Kolsnaren. Ett tredje torn finns nära Hansta.
Man skulle kunna tro att allt var frid och fröjd inom Vingåkers naturskyddsförening. Men så är det inte. Det finns ett stort orosmoln för medlemmarna och det är att Vingåkers kommun föreslagit att en ny återvinningscentral ska placeras vid reningsverket, som en av tre möjliga placeringar när den gamla centralen i Vik försvinner. Den föreslagna platsen ligger precis intill Vingåkersån och dammarna där fågellivet frodas.
– Det vore en katastrof om de byggde återvinningscentralen här. Vi vill skydda den här fina biotopen, säger Owe Janerin.
Var Vingåkers nya återvinningscentral så småningom ska byggas är en fråga för länsstyrelsen. I måndags skulle kommunfullmäktige besluta om vilka tre placeringar man förordar när man genom det kommunala vatten- och avloppsbolaget ansöker om miljötillstånd. I första hand förordades en placering vid reningsverket. Owe Janerin och Lennart Hellquist hade dock gjort en skrivelse till de politiska partierna inför sammanträdet. Skrivelsen fick förmodligen politikerna att tänka om. En kompromiss röstades i stället igenom där inget förstahandsval preciserades utan bara tre möjliga placeringar av den nya återvinningscentralen.
– Jag är lite fascinerad att man ändrade sig och låste sig därmed inte om placeringen. Men så länge den här platsen finns kvar som möjlig placering fortsätter vi att kämpa emot, säger Owe Janerin som också varit i kontakt med länsstyrelsen dit man nu också planerar en skrivelse för att påpeka olämpligheten i att placera en återvinningscentral intill Vingåkersån och reningsverket.
Förra året gjorde Naturskyddsföreningen en annan skrivelse till kommunen. Där frågade man vad som händer med projekten Hacksta ö och fågeltornet. Man uttryckte ett önskemål om att dess projekt skulle återupptas och göras färdiga och därmed få till bland annat en fin promenadväg utmed Vingåkersån. Efter åtta år är inget av dess projekt färdigställda eller helt genomförda.
– Jag tycker att det är pinsamt med de här projekten som aldrig blev av. Kommunen fick bidrag av länsstyrelsen och sedan förlängdes projekten med ett år i taget. Till slut blev kommunen tvungen att betala tillbaka en del av pengarna. Vi väntar fortfarande på att det ska hända något och Jörgen Larsson lovade att man skulle ta tag i frågan. Det skulle kunna bli en väldigt fin promenadväg längs den vackra ån och gynna friluftslivet. Det är inte så konstigt att Vingåker hamnade i botten på listan över "Sveriges bästa friluftskommuner". Jag är övertygad om att många av Vingåkers politiker aldrig varit här och själva sett platsen. Vi välkomnar dem. Vi ställer gärna upp och guidar, säger Owe Janerin.