Här pågår stabiliseringen av Vingåkersån

Arbetet med att stabilisera Vingåkersån har börjat. Syftet är att förhindra jordskred längs området mellan Åbrogården och Säfstaholms slott.

Bakom Åbrogården pågår stabiliseringsarbetet för fullt.

Bakom Åbrogården pågår stabiliseringsarbetet för fullt.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2021-10-22 10:31

Rasrisken längs med Vingåkersån har diskuterats förut men det var efter sommarens översvämningar som arbetet verkligen tog fart. Efter att Åbrogården stängdes undersökte geotekniker marken.  

När det blev översvämningar och rasrisk blev det mer bråttom. Syften med arbetet är att säkerställa stabilitet och förhindra jordskred och ras, vi är glada över att vara i gång med projektet, säger Henrik Janson, teknisk gruppchef på Vingåkers kommun.  

Han förklarar att det i första hand gäller området mellan Åbrogården och Säfstaholms slott, här på kartan markerat i lila.  

undefined
"Det som är markerat med lila kommer att åtgärdas akut", förklarar Henrik Janson, teknisk gruppchef på Vingåkers kommun.

Stabiliseringsarbetet går ut på att man först tar ner träd och rensar bort sly längs åkanten ,för att kunna konstruera en jämn sluttning. På den placeras sprängsten i olika storlekar som bildar en slags barriär som står emot erosion bättre än jord och lera.  

– Man skannar av ån både före och efter att arbetet är gjort för att se om det är tillräckligt eller om något mer behöver göras. Annars innebär det risker för både personer och fastigheter. Vattnet tar sig fram ändå och cykelvägarna längs ån kan bli osäkra, säger Henrik Janson.  

undefined
Bakom Åbrogården pågår stabiliseringsarbetet för fullt.

Han berättar att de också behövde ta hänsyn till åns djurliv.  

– Vi hittade musslor i ån som dykarklubben i Katrineholm hjälpte oss att plocka upp. De artbestämdes och räknades för att läggas tillbaka längre uppströms. Man hittade omkring 12 000 musslor, varav ungefär hälften visade sig vara hotade.  

undefined
Den större srängstenen i mitten placeras ut först som en grund varpå den mindre stenen läggs ut för att fylla igen håligheterna.

De två skyddade arterna som hittades var tjockskalig målarmussla och äkta målarmussla. Alexander Gustavsson, biolog och nationell koordinator på Länsstyrelsen i Södermanlands län förklarar att de finns i relativt få vattendrag ,vilket innebär att hela artens överlevnad riskeras om de dör ut på ett av dessa ställen.  

– Den tjockskaliga målarmusslan är Sveriges mest sällsynta art av mussla och läget för artens fortlevnad är hotat. Just det område av Vingåkersån som löper genom Vingåkers samhälle har en botten som är mycket väl lämpad som levnadsmiljö för arten då den består av sand och fint grus, berättar han.  

undefined
Exempel på ett träd vars rotsystem är blottat på grund av erosion.

Enligt Henrik Janson väntas den första etappen av stabiliseringsprojektet fortgå fram till mars 2022.  

– Sedan kommer det att återstå arbete på marken för att jobba med gång- och cykelvägar som ska återställas. Först det akuta och sedan det estetiska. 

Karta: Åbrogården, Vingåker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!