Här kan eleverna göra miljömedvetna lunchval: "Tar det godaste"

Eleverna på Slottsskolan verkar uppskatta tisdagens korvstroganoff märkt med hashtagen #payback. Tre av tisdagens fem rätter var mer hållbara alternativ.

Kökschefen SaraSvensson välkomnar eleverna.

Kökschefen SaraSvensson välkomnar eleverna.

Foto: Stina Jarperud

Vingåker2019-04-24 11:25

Hungriga högstadieelever köar in i matsalen för att äta lunch. Efter en snabb blick på menyn väljer de tallrik. En helt vanlig vit eller en vit tallrik med texten #paybackgeneration, för de som har bestämt sig för en mer miljövänlig rätt. I genomsnitt väljer knappt 30 procent en paybackrätt, sedan den möjligheten infördes vid årsskiftet.

– Jag tar det jag tycker är godast, men det är bra att de märker alternativen, säger Jonna Schönfeldt, elev på Slottsskolan.

Hennes kompis Emilia Andersson gör likadant.

– Ibland tar jag lite av varje, sägen hon.

Då är det dock den helvita tallriken som gäller. Kökschefen Sara Svensson står vid kantinerna och ser till att eleverna tar rätt tallrik och förklarar vad maten innehåller. Det klimatmedvetna valet behöver inte vara vegetariskt.

– Klart man kan äta kött, men då ska man välja rätt sorts kött. Vi försöker se till helheten så att det vi serverar är klimatneutralt när man summerar ett helt år, säger hon.

Halvfabrikat och utländskt kött är bannlyst i Slottsskolans kök. För att ha råd med utsläppen från nötkött, som bara köps närproducerat och ekologiskt, så ersätts det ofta med kyckling-, vilt eller sojafärs. Minst ett vegetariskt alternativ finns på menyn varje dag och dessutom serveras ett varierat salladsbord.

– Jag tar vegetariskt ibland, det beror på vad det är. Om det är gott så väljer jag det för miljöns skull, säger Andreas Claesson, elev.

För att lyckas ge eleverna valmöjligheter och mat lagad på råvaror av hög kvalitet krävs kreativa kockar som tar vara på överbliven mat. Tisdagens korvstrogonoff hamnar i frysen strax efter att ungdomarna lämnat matsalen och riset ska stekas till onsdagens fisk.

– Vi serverar överbliven mat som en buffé en dag varannan vecka, säger Sara Svensson.

Det som blir över på salladsbordet kan till exempel återanvändas i en soppa och gårdagens mat kan serveras som ett extra alternativ.

– Det krävs lite mer planering att jobba med payback, men det är inte mer arbete i köket, säger kocken Mattias Edvinsson.

Förhoppningen är att eleverna ska tänka till och göra medvetna val.

– Jag tycker att det är jättesmart att man får ungdomar att tänka miljövänligt. Jag väljer gärna ekologiskt och vegetariskt när jag lagar mat hemma också, säger Ida Blomqvist.

– Jag tar det godaste, men ibland väljer jag klimatsmart, säger Mahammed Bashir.

Skolmat Slottsskolan

Varje dag serveras i genomsnitt 330 portioner.

Årets första tre månader serverades 1096, 1760 respektive 1875 #paybackportioner.

Råvarukostnaden för en portion skolmat är 9 kronor och 75 öre i Vingåkers kommun. Som jämförelse har de flesta svenska skolor en kostnad på 10-14 kronor enligt Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om