Centerpartiets förstanamn i valet till kommunfullmäktige, Gunnar Österberg, driver familjejordbruk tillsammans med sonen i Östra Vintergatan utanför Vingåker. Jordbruket vilar på långa traditioner – sonen är den sjätte generationen jordbrukare på Vintergatan. Gunnar Österberg är som mjölkbonde van vid långa arbetsdagar. De 65 korna i besättningen, odlingen av egen spannmål och vall och mycket annat, innebär hårt arbete och en veckoarbetstid på kanske 80 timmar, veckans alla dagar.
– Jag trivs på jobbet, säger Gunnar Österberg som 1998 gav sig in i lokalpolitiken. Centerpartiet var ett naturligt val. Som ung var han engagerad i Cuf, därefter blev det engagemang i LRF och Lantmännen.
Den senaste mandatperioden beskriver Gunnar Österberg som "seg". En delad opposition och avsaknad av en majoritet har inte gett "den rätta studsen".
– Det är trögt på något vis, säger han. Han gläds samtidigt att landsbygdsfrågorna har kommit fram mera och han är nöjd med att Folkpartiet i Vingåker har hittat tillbaka till Alliansen inför det stundande valet och att man samverkar.
– Närodlat är ju vår paroll i Centerpartiet och jag tror att det sakta har börjat sjunka in, säger Gunnar Österberg som menar att hela Vingåker, inklusive tätorten, faktiskt räknas som landsbygd.
Som parti har man egentligen inte drivit särskilt många egna frågor under mandatperioden. En motion om att kommunen bör ge bidrag till enskilda vägar har partiet lagt, men det blev nobben i kommunfullmäktige.
Vilken är din styrka respektive svaghet som politiker?
– Svagheten är väl att jag kanske är lite försynt. Samtidigt är min styrka att jag lyssnar in och tänker efter innan jag börjar tala.
Vad gör du avkall på för att ägna dig åt politik?
– Den lilla fritid jag har är det som ryker. Vi kallas ju för fritidspolitiker men jag tycker tyvärr att allt fler möten börjar läggas på dagtid. Det är inte bra.
Vad är du stolt över att ha gjort under mandatperioden?
– Jag har nog inget speciellt som jag själv kan säga att jag har gjort och är stolt över. Men jag är stolt över att Centerpartiet som sådant har växt, att landsbygdsfrågorna har blivit viktigare.
Vilken är den viktigaste frågan för ditt parti, i Vingåker och på riksplanet?
– I kommunen är det skolan. Vi måste få ordning på det här med kommunen och friskolan i Österåker och skolskjutsfrågan. Det får inte vara så här i en liten kommun som Vingåker att man håller på och träter mellan kommunen och friskolan. Det måste lösas! På riksplanet är den viktigaste frågan att vi börjar tillämpa de svenska reglerna i våra kommunala kök för vad vi ska äta och hur man handlar upp det. Man ska inte handla bara för att det är billigt. Här finns det mycket att göra.
Beskriv det politiska klimatet i Vingåker med tre ord!
– Trögt, samförstånd och låst.
Varför ska man rösta på ditt parti den 14 september?
– Vill man ha en levande landsbygd kvar så ska man rösta på Centerpartiet. Många politiker från andra partier säger i dag att de är landsbygdspolitiker, det har blivit ett modeord, men jag tycker att de politikerna inte lever upp till det. Sedan är det ju det här med offentlig upphandling och närodlad och närproducerad mat i det offentliga. Vi vill inte att portmonnän enbart ska få styra. Vi vill också verka aktivt för att få fler i jobb, flytta hit och att barnen kan gå i en fungerande skola.
Vad skulle du rösta på om du inte fick rösta på ditt eget parti?
– Jag har sneglat åt Moderaterna, men det har inte riktigt passat.
Vad drev dig till att engagera dig politiskt?
– Nyfikenhet, jag ville ta reda på vad de höll på med inom politiken. Då var det skolfrågorna som engagerade mig mest, jag var aktiv inom Hem och skola på den tiden.
Har du någonsin röstat på något annat parti?
– Nej, det har jag aldrig gjort.
Hur ska unga lockas till att engagera sig partipolitiskt?
– Jag vet faktiskt inte. Jag upplever att ungdomen i dag engagerar sig, men ofta i en specifik fråga, man låser sig inte partipolitiskt. Se på Facebook och Twitter exempelvis. En grupp skapas blixtsnabbt i en fråga, unga engagerar sig en stund och sedan dör diskussionen ofta ut.