Upp till femton så kallade hälsoinformatörer ska i höst hjälpa kommunen och Region Sörmland att nå ut med information till invånare som inte pratar så bra svenska.
– Många går inte till vården förrän de är allvarligt sjuka. Men ju tidigare till exempel cancer upptäcks desto bättre chanser har patienten. Som följd ser vi att överlevnaden är mycket lägre i socio-ekonomiskt svaga grupper, förklarar Arja Leppänen, som driver projektet inom Region Sörmland.
I dessa grupper kan andelen som regelbundet går på cancerscreening ligger så lågt som 40 procent, medan den i andra delar av befolkningen ligger runt 70-80 procent, enligt henne.
Regionen har svårigheter att nå ut till socio-ekonomiskt svaga grupper där många inte pratar bra svenska. Hälsoinformatörer kan vara en möjlig lösning på problemet. Tanken är att de som tar sig an uppdraget är personer som själva har bakgrund i ett annat språk och en annan kultur.
– Informatörerna når ut med information på ett sätt som vi inte kan. De sprider information i sina egna nätverk, de pratar språket, känner till kulturen och vet vilka ord som används.
Konceptet med hälsoinformatörer har sitt ursprung i Botkyrka och finns redan i flera kommuner i Region Stockholm. Där har insatserna gett goda resultat.
– Vi ser en ökning av andelen personer som går på screeningen i alla kommuner som har infört hälsoinformatörer, säger Arja Leppänen.
Region Sörmland vill införa hälsoinformatörer i alla kommuner före 2023. Först ut var Eskilstuna och nu står bland annat Vingåker på tur. Men vissa har redan tjuvstartat under coronavåren.
– Fyra personer i Vingåker och Katrineholm har redan jobbat under våren, som volontärer, för att informera om corona.
Från och med hösten när projektet drar igång på riktigt ska informatörerna få ersättning för sin tid. Dessutom kan uppdraget innebära att de får in en fot på arbetsmarknaden.
– I Eskilstuna har många av hälsoinformatörerna fått andra jobb med det här uppdraget som referens. Det är jättepositivt om vi kan hjälpa folk vidare i livet, säger Arja Leppänen.
Den som vill bli hälsoinformatör måste gå en heldagsutbildning, kunna tala ett annat språk och vara aktiv i en förening, ett trossamfund eller liknande.