– I början var det bara gruppledare som informerade. Hälsoinformatörer började sina uppdrag i september och fortsätter att sprida information. Samtidigt kunde vi också ge stödsamtal till föräldrar när barnen pluggade hemifrån, säger Angela Sidiqi.
Gruppledare och hälsoinformatörer började ringa runt till folk, träffades utanför när det inte gick att ses fysiskt och skickade informationsfilmer om coronasituationen – på 14 olika språk.
– Jag är väldigt glad att vi har lyckats att rekrytera så engagerade nyanlända och svenskar. I början fanns inte informationen om covid-19 på alla språk. Även om det finns nu, är det inte lätt för nyanlända som är läsovana, så hälsoinformatörer förtydligar informationen, fortsätter Angela Sidiqi.
Samtidigt bedrivs projektet språkvänner i Vingåker. När pandemins andra våg kom, övergick dock de fysiska möten till digitala träffar.
– Utmaningen i början var att lära folk hur man använder teams. Vi har många som är engagerade och är villiga att lära sig språk och har etablerade svenskar som är väldigt engagerade att hjälpa nyanlända att träna svenska.
På det digitala språkkaféet träffas mellan 15 och 18 personer för att lära känna varandra och ta del av andra kulturer.
– Det som jag kan se nu är att situationen är lite bättre än i andra kommuner och jag hoppas att det fortsätter att vara så. Vi försöker väldigt mycket med att sprida information i god tid, säger Angela Sidiqi.