I mitten av april reste åtta personer ur socialförvaltningens ledning till Vjazma i Smolenskregionen. Delegationen besökte olika verksamheter, bland annat äldreomsorg och barnhem.
Resan var givande, enligt socialchefen Dag Wallströmer.
– Vi var nog alla väldigt nöjda med resan och med möjligheten att få se något helt annorlunda, säger han.
Mycket skiljer sig åt mellan Ryssland och Sverige, även om grundutmaningarna förstås är desamma: äldre människor måste tas omhand, det finns missbrukare, funktionshindrade och barn som far illa.
En skillnad som Wallströmer tar upp är att det i Ryssland finns större institutioner av ett slag som försvunnit från Sverige: Barnhem och äldreboenden med stora avdelningar. De verksamheter man fick se beskriver Wallströmer som välfungerande och med engagerade medarbetare.
– Det var inget av den bild man kanske har på näthinnan, av rumänska barnhem på 80-talet, konstaterar han.
Även om Wallströmer inte tycker att barn bör vårdas på stora institutioner eller att Sverige bör gå tillbaka till forna tiders långvård, finns saker att lära av det ryska sättet att arbeta, menar han.
– Utifrån de gigantiska utmaningar vi står inför tror jag att vi måste organisera oss i större enheter för att få personalbemanningen att fungera.
På de ryska äldreboendena fanns många specialister, som egna läkare, psykologer och andra – kanske delvis tack vare just att man har större enheter.
En annan sak som Dag Wallströmer tog fasta på under resan var det stora inslaget av volontärarbetare inom omsorgen i Ryssland. Även det är något som Sverige borde kunna lära av, anser han. De som arbetar frivilligt inom omsorgen i Ryssland får meritpoäng som gynnar dem vid antagning till högskolestudier. Dessutom får ungdomarna förstås värdefulla erfarenheter. En del av dem väljer kanske att utbilda sig inom vårdyrken.
Bidraget av volontärer skulle vara värdefullt mot bakgrund av de stora rekryteringsproblem som vården och omsorgen står för i Sverige.
– Man skulle kunna få ut väldigt mycket till i princip ingen kostnad för samhället, säger Wallströmer.
Resan till Ryssland finansierades med bidrag från Centralförbundet för socialt arbete och staten, och belastade alltså inte socialnämndens budget. Dag Wallströmer hoppas att det ska bli ett motbesök från Ryssland i framtiden, även om något sådant inte är planerat än.