Väntan på att få en asylansökan beviljad är lång, många får vänta i fyra, ibland fem år. Tiden mellan ansökning och besked är oviss och många hamnar i trånga boenden och upplever att de är långt ifrån samhället. Den Helande trädgården startades av Österåkers pastorat och är finansierat av Länsstyrelsen. Förhoppningen är att projektet ska hjälpa deltagarna hitta en meningsfull aktivitet som kan distrahera dem från det väntande som annars präglar vardagen. Det blir också ett tillfälle för deltagarna att koppla av och bättra på sin svenska i en trygg miljö.
Gräsplätten utanför kyrkhuset hade länge stått mer eller mindre oanvänd när idén om att låta den agera mötesplats för asylsökande kom till. Heléne Berggren är frivilligsamordnare i Vingåker och det är hon som tillsammans med kollegor och frivilliga trädgårdsentusiaster hjälper deltagarna.
– Många har odlat i sina hemländer, särskilt de som är lite äldre, berättar hon.
Andra har inte någon erfarenhet av odling. Aser Alazwi kommer från Irak och berättar att han hade helst velat hitta ett arbete redan nu, men är glad att han kan komma till trädgården och jobba i väntan på en annan sysselsättning. Aser brukade bo i storstan och har aldrig intresserat sig för odling. Nu tar han chansen att lära sig tillsammans med vännerna han fått genom projektet.
Deltagarna påbörjade arbetet med trädgården långt innan våren. Redan i februari samlades deltagarna för att skissa på hur trädgården skulle se ut. Var och en gjorde en bild och det är utifrån de teckningarna som man sedan planerat trädgården som består av både dekorativa planteringar och en köksträdgård. Många grödor känner deltagarna igen från sina hemländer, andra är nya. Än så länge har man smakat på både rabarber och rädisor och det har varit uppskattat.
Lille Ali hjälper till i trädgården tillsammans med sin mamma, pappa och sina systrar. Han snor åt sig en av de råa rabarberna och berättar blygt att det roligaste i trädgården är när pappa, Ahmad, skjutsar honom i skottkärran. Det får gärna gå fort.