Fullmäktige debatterade stram budget

Det blir ett extra tillskott till socialnämnden – men i övrigt inga utökade ekonomiska ramar för nämnderna nästa år. Det beslutade fullmäktige på sitt sammanträde på måndagen.

Efter en lång debatt röstade fullmäktige igenom majoritetens budget och flerårsplan för 2020-22. Här är det Anneli Bengtsson (S), som står i talarstolen.

Efter en lång debatt röstade fullmäktige igenom majoritetens budget och flerårsplan för 2020-22. Här är det Anneli Bengtsson (S), som står i talarstolen.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2019-11-26 21:50

Det var ett stramt budgetförslag som majoriteten – S, C, KD och MP – lagt fram inför fullmäktige. Man budgeterar ett nollresultat, och frångår det så kallade överskottsmålet; att kommunens budgeterade resultat ska vara minst en procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. 

– Att klä oss i den kostym vi har betyder inte att klä oss i säck och aska. Men vi ska fokusera på de slantar vi har, och sluta prata om pengar som inte finns, sa Anneli Bengtsson (S), i den inledande partirundan. 

Moderaterna lyfte fram behovet av lägre skatt på sikt. 

– Det är många sommargäster som bor här men inte är skrivna här. Vi måste verka för skattesänkningar, så att fler har råd att skriva sig i kommunen, sa Charlotte Prennfors (M).

I Moderaternas eget budgetförslag slår de också ett slag för digitala verktyg för att effektivisera exempelvis utbetalningen av försörjningsstöd – ett förslag som majoriteten anammat. 

I majoritetens budget får socialnämnden bland annat en utökad ram på 7 miljoner kronor, för att klara utgifterna för försörjningsstöd. Viadidakt får också ett tillskott på 600 000 kronor för extra arbetsmarknadsåtgärder för att på sikt sänka kostnaderna för försörjningsstöd. 

– De senaste gångerna jag har stått här och pratat budget har jag känt mig som en domedagsprost som talar om jordens undergång. Men nu ser jag ett visst ljus i tunneln, sa Robert Skoglund (S). 

I övrigt utökas inte ramarna för nämnderna. Därmed blir det inte heller någon kompensation för ökade löne- och hyreskostnader, utan man måste spara 11 miljoner i verksamheterna. 

Trots det var det mestadels positiva tongångar i debatten.

– Man kan kasta pajer och diskutera vem som bär skulden för ekonomin, men vi måste tillsammans kunna hitta lösningar som gynnar alla, sa Lars-Göran Karlsson (SD).  

Många lyfte också fram den nya Slottsskolan som ett lyft för Vingåker. 

Vänsterpartiet föreslog att kommunens medlemsavgift till BRIS på 18 000 kronor, som majoriteten strukit i sitt budgetförslag, skulle bli kvar, och tas från kommunstyrelsens finansutskott. Men det förslaget röstades ner av fullmäktige. 

När budgetbeslutet skulle tas begärdes votering. Efter röstsiffrorna 18 för majoriteten och 13 för oppositionen, kunde majoritetens budgetförslag till sist klubbas igenom. 

Oppositionspartierna reserverade sig mot beslutet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!