Halva mandatperioden har gått och i veckans halvtidsintervju vill Ing-Mari Frössevi (C) flytta fokus från kommunens ekonomi till kommunala verksamheter:
– Vi pratar för mycket om pengar vi inte har. Vad vi inte kan göra på grund av ekonomin måste komma i sista hand. Först måste vi veta vad vi vill göra. Utveckling har inte alltid med pengar att göra.
Att få budgeten i balans är ändå kommunens största utmaning, enligt Ing-Mari Frössevi.
– Kommunen har inte ekonomin i balans. Det jobbar vi med på alla sätt, säger Ing-Mari Frössevi och fortsätter:
– Det handlar om att vi ska få fler invånare som betalar skatt och för det krävs det att kommunen är attraktiv på många sätt, att det finns attraktiva arbetstillfällen och attraktiva bostäder. Det gäller även att skolan går bra och att så många som möjligt av de som går på socialförsörjning kommer i arbete. Och att man har en bra äldreomsorg.
– Jag har en förhoppning att vi har kommit en bit på vägen när den här mandatperioden är slut.
Skolan, som är Ing-Mari Frössevis huvudsakliga ansvarsområde, är budgetposten som kostar kommunen mest pengar: 226 miljoner kronor om året.
Används de här 226 miljoner på bästa möjliga sätt?
– Nej, det tror jag inte. Det är det vi håller på att jobba med. Vi behöver analysera varje år om pengarna används rätt.
Annars finns det risk att samma budget ligger kvar år efter år, med justeringar för löner och hyror, trots att verksamheten förändras.
– En tredjedel av vår budget kan vi inte göra så mycket åt, för att Vingåker inte har en egen gymnasieskola. Då måste vi betala för gymnasiet i Katrineholm.
Men även en del grundskoleelever väljer att gå i skolan utanför kommunen. Varför vet inte Ing-Mari Frössevi. Frågan ska utredas framöver, enligt henne.
Ing-Mari Frössevi känner sig ändå "försiktigt nöjd" med utvecklingen i skolan, framför allt för att resultaten har blivit bättre.
Även sett till kommunens tillväxt tycker hon att det rör sig framåt.
– Jag är nöjd med arbetet som görs. Sedan har vi inte nått hela vägen ännu, säger Ing-Mari Frössevi.
Hon lyfter bland annat bredbandsutbyggnaden.
– Det bidrar till tillväxten, då kan människor utveckla sina företag och utveckla sina liv, samtidigt som det är hållbart för miljön, säger hon och fortsätter:
– Kommunen tänker verkligen hållbar tillväxt.