Frisk luft motar barnens februaribaciller

Vabruari är här med besked. Förkylningar och magsjuka gör att fler föräldrar är hemma med sjuka barn.– Vi har strikta riktlinjer för att inte ta emot sjuka barn, säger Lars- Åke Mård, förskolechef.

Sovveranda med kall, frisk luft är melodin för att mota baciller på Grändens förskola. Här tittar Karin Högberg till barnen som vilar i förskolans vagnar.

Sovveranda med kall, frisk luft är melodin för att mota baciller på Grändens förskola. Här tittar Karin Högberg till barnen som vilar i förskolans vagnar.

Foto:

Vingåker2018-02-13 16:21

I februari frodas baciller och virus och Försäkringskassans statistik över föräldrars uttag av tillfällig föräldrapenning för vård av sjuka barn, vab, är då högre än någon annan månad. Därför har februari också fått benämningen vabruari.

I februari förra året fick 246 vabbande Vingåkersföräldrar dela på 597 000 kronor i tillfällig föräldrapenning.

– Vi följer mönstret för februari och har mer sjukdom än vanligt, säger Lars-Åke Mård och uppskattar att upp emot en fjärdedel av förskolebarnen och personalen i hans förskoleområde i Vingåker (som sammanlagt omfattar 466 barn) drabbas av sjukdom i perioder under februari.

Förkylningar och magsjuka är de stora orsakerna till att både barn och personal är sjukanmälda.

– Vi klarar oss relativt bra från vinterkräksjukan, säger Lars-Åke Mård och förklarar att förskolan har noggranna rutiner för att mota och minska sjukdom så mycket det går.

– Vi försöker minska smittan på alla sätt och har strikta riktlinjer för att inte ta emot sjuka barn, säger förskolechefen och förklarar att förståelsen från föräldrar att inte lämna sjuka barn för det allra mesta är god.

– Ibland får vi påpeka det för föräldrar. Men de flesta vill att vi håller oss så smittfria som möjligt och följer rutinerna som vi har på hemsidan, säger han och påpekar att rutinen vid till exempel magsjuka till och med är strängare än landstingets och kräver att barnet är hemma 48 timmar efter sista kräkningen.

Bland förskolans vapen mot smitta finns god handhygien.

– Vi är bra på handhygien och har riktlinjer för handtvätt, säger Lars-Åke Mård och pekar på att alla torkar sig på pappershanddukar, vilket minskar smittspridning.

Handsprit finns också med i hygienrutinen liksom tvätt av leksaker och vädring.

Frisk luft är ett viktigt instrument i förskolans kamp mot det tuffa vabruari:

– Vi är ute mycket på alla förskolor och många barn sover ute i vagnar, säger Lars-Åke Mård.

Så mycket vabbar föräldrar

Ett barn mellan 0-11 år i Vingåker har i snitt 8,1 vabbdagar per år enligt Försäkringskassans statistik. Motsvarande siffra i Katrineholm är 8,6 vabbdagar och för hela riket 7,8 vabbdagar.

Kvinnor vabbar mer än män och tidningen Arbetet konstaterade år 2013 att det kommer att dröja 195 år innan vabbandet är jämställt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om