Från snabbköp till färdiga matkassar

Den 14 augusti 1969 invigdes Ica Cityhallen i Vingåker. Ett halvt sekel senare ligger butiken kvar på samma plats, men mycket är annorlunda idag.

Den 50-årsjubilerande

Den 50-årsjubilerande

Foto: Cecilia Tuohy

Vingåker2019-08-10 06:42

På öppningsdagen "har vi det extra festligt" , annonserade Cityhallen i Katrineholms-Kuriren 1969. Kommundirektör Curt Carlsson invigde och 2 000 nejlikor delades ut till kunderna. Priserna var "extra hushållsvänliga" under invigningsveckan, med fläskkarré för 8:40 kronor kilot, Rustibuss blöjor för 11:50 och grillad kyckling för 4:95 kronor styck.

– De var tidiga med att grilla kyckling i butiken. Det blev lite sensation, säger Bengt Valberg, som idag driver Cityhallen.

Det var handlarparet Gösta och Ingeborg Medin som stod för den nyöppnade butiken 1969. De drev också Thornihallen en liten bit bort, som var det första snabbköpet på landsbygden i Sverige. Idén var ny; att själv plocka varor ur hyllor och betala i kassan. Tidigare skedde inköpen över disk. Thornihallen stängdes på 1990-talet.

Bengt Valberg kom 1975 till Cityhallen för att göra praktik som nybliven styckmästare och gifte sig så småningom med makarna Medins dotter Karin. 1986 tog Valbergs över butiken, som idag har omkring 40 anställda, efter Karins föräldrar.

Mycket är förändrat sedan den tiden.

– Speciellt när vi beställer varor. Förr gick vi runt med pärm och fyllde i och skickade in beställningen med post. Idag beställs det automatiskt genom kassorna, säger Bengt Valberg.

Varuutbudet har också ändrats.

– Vi sålde pallvis med saftmajor förr, som man kokade saft i och pallvis av burkskinka, men burkskinkan går faktiskt fortfarande bra sommartid. Drickabackarna har försvunnit. De var väldigt tunga att hantera, men visst var de miljösmarta, säger Bengt Valberg.

Efterfrågan går dels mot mer närodlat, som bär och grönsaker från Lida trädgård och lokalproducerade ägg, men också mot mer färdigpackat, som färdiga matkassar och färdigskuret.

– Det ska vara enkelt. Vi säljer mycket skivad melon till exempel. Förr såldes bara hela meloner. Folk tog med dem till stranden och hade kniv med sig och skivade själva.

Men när färdigkokta ägg dök upp i salladsbaren blev det lite av ett ramaskri bland kunderna.

Någon direkt oro för framtiden och näthandeln känner inte Bengt Valberg.

– Många pratar om att näthandeln tar död på butikerna. Men jag tror på både näthandel och traditionell handel. Det viktigaste är kundmötet och att man vill se varorna man köper.

50-årsjubileet firas med tårtkalas i butiken på onsdag och familjefest med musik, hoppborg, godis och trollkarlen Dozzie i Tennisparken på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om