Från marknadsstånd till e-handelsföretag

Framgångssagan Gus textil AB började med strumpförsäljning på marknader runt om i landet för snart 25 år sedan. I dag säljer Gunnar Svensson så mycket mer än bara strumpor – nuförtiden via postorder, e-handel och butik i Vingåker.

Vingåker2014-04-26 05:00

Egentligen kunde Årets företagare i Vingåkers kommun, Gunnar Svensson, ha hamnat någon helt annanstans än i Vingåker och drivit sitt framgångsrika företag Gus textil. Han var utbildad mellanstadielärare från Gävle när han träffade dalkullan Inger Olsson. Tack vare Ingers hästintresse blev det Vingåker för paret i början av 1990-talet och Gunnar Svensson arbetade på Dammsdalsskolan som klasslärare och rektorsassistent. Parallellt drev han en liten firma, Gus Avans, där han åkte runt på marknader och mässor och sålde strumpor.

Av kunderna fick han veta att det fanns ett behov av riktigt sköna strumpor. Strumpor som inte lämnar ett märke i huden på ankeln efter att man har haft dem på sig en hel dag, ett märke av den ofta hårt sittande resårkanten.

– De berättade hur de klippte upp resåren för att det inte skulle sitta för hårt. Det fanns en efterfrågan på strumpor med lös resår, säger Gunnar Svensson.

Det var då som idén föddes till vad som nu är företagets riktiga storsäljare – Gus-ankel – strumpan som har lös resår men ändå håller sig uppe på benet. Den har sålts i cirka sex miljoner par hittills och är svensktillverkad.

Han började göra utskick till arbetsplatser och skickade då med en provstrumpa. Gensvaret blev enormt. Det började komma beställningar från hela landet.

Gunnar Svensson insåg redan under den tiden han stod på marknader att det var kvinnorna som han skulle inrikta sig på. Det kom män och köpte saker av honom, men så dök plötsligt deras fruar upp och hade synpunkter på vad mannen köpt eller inte köpt.

– Jag kom då på att det var bättre att prata med kvinnorna direkt i stället. Det är oftast kvinnorna som beslutar om inköpen i en familj, även åt männen, säger Gunnar Svensson.

Att sälja strumpor på postorder gick väldigt bra och försäljningen breddades med bland annat trosor. I slutet av 1990-talet föddes tanken på att ge ut en postorderkatalog eftersom den trogna kundstocken vuxit sig stor. Sortimentet breddades ytterligare.

I dag är Gus textil ett framgångsrikt Vingåkersföretag som förutom Gunnar Svensson och Inger Olsson även har fyra anställda och tre timanställda. Företaget ägnar sig åt e-handel, postorder men också butiksförsäljning i Strumpboden i Vingåker. Kunderna finns i hela landet när det gäller postorder och e-handel medan Strumpboden främst lockar kunder från närområdet Sörmland, Östergötland och Närke.

– Vi får 75 procent av våra intäkter från postorder och e-handel och 25 procent från försäljningen i butiken. Många har aldrig varit inne och tror att vi bara säljer strumpor, men det är så mycket mer, säger Gunnar Svensson.

Gus-ankel är fortfarande "drottningen" i sortimentet men också den raka motsatsen – stödstrumpor – är en storsäljare. Övriga storprodukter är också behå, trosor och det som Gunnar Svensson kallar för "fyndlåda" – det vill säga sådant som tillverkarna av olika anledningar fått kvar i sina lager men inte lyckats sälja. Det kan röra sig om allt från reklamstrumpor med företagslogotyper till strumpor av kända märken.

– För tillverkarna blir de här lagren lite av en pest. Då kan vi lägga ett bud på det och erbjuda kvalitet till grymt bra kundpriser. Vi är riktigt stolta över fynden och många bryr man sig inte om att det kanske står ett företagsnamn på strumpan när det är en kvalitetsstrumpa som man får till ett kanonpris, säger Gunnar Svensson.

Utmärkelsen Årets företagare i Vingåkers kommun är Gunnar Svensson väldigt stolt över. Utmärkelsen syns redan i hans marknadsföring och statyetten står på kassadisken i Strumpboden. Han berättar att det ligger mycket hårt arbete bakom att bygga upp företaget.

– Det är också mycket personalens förtjänst. Jag har duktig personal som är serviceinriktad, har kunskap och vilja, säger Gunnar Svensson.

E-handel är stort i hela världen i dag, men en av anledningarna till att Gunnar Svensson gjort sin e-handel lönsam tror han beror på att han vågar ta betalt för det han säljer.

– Många e-handelsföretag erbjuder exempelvis gratis frakt för att locka och komma in på marknaden. Men transport och logistik kostar pengar och någon måste betala för det. Annars blir det en social verksamhet som går med förlust, säger Gunnar Svensson som säger att man på Gus textil har ett tydligt fokus på sin nisch.

– Vi är en smal nisch men samtidigt så vill vi vara bäst inom den. Ska man bredda sortimentet och sälja allt möjligt som alla andra också säljer är det lätt att tappa fokus. Då blir det som att börja sälja mjölk och försöka tävla mot Ica som har allting, säger Gunnar Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om