28-årige Daniel Helmersson föddes med en CP-skada och lever sitt vakna liv i rullstol. Han har bott i Vingåker i hela sitt liv och har haft personlig assistent i åtta års tid för att kunna klara vardagslivet. Daniel Helmersson har utbildat sig till fritidsledare men har inte haft något fast jobb. Däremot har han arbetstränat vid flera tillfällen.
Daniel Helmersson har genomgått flera operationer och får så kallad aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Det är en ersättning som den som är ung och troligen inte kommer att kunna arbeta på minst ett års tid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning kan få.
Det var när Daniel Helmerssons aktivitetsersättning skulle omprövas som han ilsknade till ordentligt.
– Handläggaren frågade ut mig om hur mina alkohol- och tobaksvanor ser ut. Jag svarade att jag snusar och dricker alkohol ibland. Sedan ville handläggaren veta hur ofta jag dricker alkohol. "Använder du narkotika då?" frågade de också. Vad är det för frågor? Vad skulle det ha med min rätt till aktivitetsersättning att göra? Jag tycker att frågorna är extremt integritetskränkande, säger Daniel Helmersson upprört.
Handläggaren som frågade honom om han använder narkotika och ville veta mer om hans tobaks- och alkoholbruk skämdes lite, ursäktade sig och förklarade för honom att de är tvungna att ställa dessa frågor tydligt enligt reglerna.
– Jag anser att de här frågorna inte har med saken att göra. Man ska inte behöva ställas inför sådana frågor och behöva blottlägga mig. Det känns som att man blir behandlad som skräp. Jag blev fly förbannad. Det är inte första gången som jag ställs inför mycket personliga och kränkande frågor. De frågar ju inte mammor och pappor som söker föräldrapenning om deras drogvanor eller om de använder tobak. Om jag nu hade varit alkohol- eller drogberoende, vilket jag inte är, så hade väl det varit en fråga för socialtjänsten i så fall, inte för Försäkringskassan. Jag blir mer och mer förbannad ju mer jag tänker på det. Man känner sig maktlös, säger Daniel Helmersson.
Som funktionsnedsatt är han ganska luttrad vid det här laget. Han berättar om hur det kan vara ibland när besöker exempelvis vården. Då händer det ofta att sjukvårdspersonalen för ett samtal om honom ovanför huvudet med den personlige assistenten i stället för med Daniel själv.
– Jag kan ju faktiskt tala för mig själv, säger Daniel Helmersson.