Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, påpekade att det var en ödets ironi att just hon, som var emot nedläggningen av skolorna i Baggetorp och Österåker, nu får driva igenom beslutet om nedläggning av fritidshemmet i Baggetorp, som innebär att verksamheten flyttas ihop med den i Marmorbyn, i deras lokaler.
Fritidshemmet räddades kvar genom ett tillfälligt beslut i samband med skolnedläggningen för elva år sedan och har fått gälla sedan dess, liksom beslutet att erbjuda fritidshemsskjuts för barnen.
– Men vi frångick skollagen, eftersom man inte behöver erbjuda skolskjuts till fritids. Vi frångick också likvärdighetsprincipen, eftersom andra inte får välja mellan två fritids, sa Frössevi från talarstolen.
Läroplanens pedagogiska krav på fritids förutsätter dessutom ett tätare samarbete med skolan.
De två utredningar som gjorts inför den tilltänkta flytten utmynnade i att bu-nämnden i början av året sa ja till en flytt.
– Jag har personligen en stor respekt för de åsikter som kommit fram och den upprördhet som finns i Baggetorp, sa Ing-Mari Frössevi, men betonade att det handlar om likvärdighet och kvalitet för barn och elever.
Charlotte Prennfors (M) ville se en tydligare konsekvensanalys för Marmorbyns skola.
– Klarar personalen av tillförseln av elever utan att bli fler i antal? ville hon bland annat veta.
Vänsterpartiet, som reserverade sig när beslutet togs i kommunstyrelsen, har nu svängt i frågan.
– Ibland får man vara pragmatisk, sa Tiina Rokka, som dock ville ha svar på samma frågor som Moderaterna, och krävde återremiss av ärendet.
Charlotte Prennfors invände också mot att ett tillfälligt beslut fått gälla i 11 år.
– Det är en brist att vi jobbar så här i kommunen, ansåg Prennfors, som föreslog att alla tillfälliga beslut i fortsättningen får en tidsgräns, och också utvärderas innan de skrotas eller permanentas.
Både hon och Rokka var sedan nöjda med de svar som presenterades, och Tiina Rokka drog tillbaka kravet på återremiss. Hon föreslog i stället att man gör en utvärdering av fritidsflytten efter ett år.
Fullmäktige beslutade till sist att flytta fritids i Baggetorp. Både Prennfors och Rokka konstaterade att det var ett smärtsamt beslut – men fullmäktige ställde sig också bakom deras båda förslag: att tidssätta alla tillfälliga beslut, samt att utvärdera flytten.