Fortsatt problem med prostitution i Vingåker

Polisen, socialtjänsten och regionkoordinatorn mot prostitution känner till att förekommer prostitution i Vingåkers centrum. Ändå fortsätter det.

Polisen, socialtjänsten och regionkoordinatorn mot prostitution känner till att det sedan länge förekommer prostitution i Vingåkers centrum. Ändå fortsätter det.

Polisen, socialtjänsten och regionkoordinatorn mot prostitution känner till att det sedan länge förekommer prostitution i Vingåkers centrum. Ändå fortsätter det.

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Vingåker2019-10-23 07:35

Vi har tidigare skrivit om att det förekommer prostitution i Vingåkers centrum. Vi pratade då med ett vittne som själv blivit utsatt för påhopp från en kvinna som erbjudit sexuella tjänster. 

Nu berättar ett annat vittne att det fortfarande pågår prostitution i centrum – något som också polisen fått underrättelser och information om.

– Vi jobbar givetvis med frågan kontinuerligt, bland annat med spaning. Men vi satsar inte jättemycket resurser på det. Sexköp är ett bötesbrott, säger Johnny Onbiner, kommunpolis för Vingåker, Flen och Katrineholm. 

För att kunna lagföra någon krävs dock att man tar personen på bar gärning. 

Även socialchefen i Vingåker känner till uppgifterna om prostitution i centrum. 

– Vi tycker ju att prostitution är ett allvarligt problem, eftersom det som regel handlar om någon form av utsatthet för människor som hamnar i det, säger Dag Wallströmer, socialchef. 

Socialtjänsten har inget arbete som är särskilt inriktat mot prostitution, men det ingår i det förebyggande arbetet för att förhindra att människor hamnar i utsatthet. 

Johan Landstedt var fram till nyligen regionkoordinator mot prostitution och människohandel i Sörmland, Östergötland och Jönköpings län – ett uppdrag med syfte att koordinera olika insatser och också ge stöd till de utsatta. Hans uppdrag finansierades av länsstyrelsen med arbetsgivaransvar från Norrköpings kommun. 

Han känner väl till uppgifterna att det förekommer prostitution i Vingåker, men han kan inte gå in i detalj på vilka insatser som gjorts just här. 

– Men när jag fick till mig att någon var utsatt, så låg det i mitt uppdrag att söka upp personen i fråga och informera om vilka möjligheter till stöd och hjälp som finns. Ibland kom tipsen från polisen eller socialtjänsten, och ibland från allmänheten, berättar han. 

Både polisen och koordinatorn betonar att det inte är personerna som erbjuder sexuella tjänster som begår brott. 

– Vill en människa fortsätta prostituera sig så kan vi inte hindra det, eftersom det inte är brottsligt, säger Johnny Onbiner. 

Det är köp av sexuella tjänster som är brottsligt. Och om någon person tar pengar från den som säljer sex, och transporterar eller på andra sätt underlättar verksamheten, så handlar det om koppleri.  

Johan Landstedt framhåller att det finns ett effektivt sätt att få prostitutionen att försvinna. 

– Om ingen köpte sex, så skulle det upphöra, konstaterar han. 

Polisen har gjort förebyggande insatser och erbjudit stöd, både för personer som säljer sex och mot misstänkta sexköpare i Vingåker. 

– Men det har inte lett till någon förändring, säger Johnny Onbiner. 

Socialtjänsten i Vingåker har inte något riktat arbete mot män som vill sluta köpa sex.  

– När det gäller personer som är dragna till att ha sex med barn finns ju en hjälplinje att ringa till. Men där finns också större incitament för att söka hjälp. Man vet att det är stigmatiserat i samhället, och de flesta inser ju själva att det är fel. Den insikten tror jag inte att den gemene sexköparen har på samma sätt, säger Dag Wallströmer. 

Men han är inte främmande för att socialtjänsten skulle kunna hjälpa till om någon vill ha hjälp att sluta köpa sex. 

– Då borde man kunna få någon att prata med. Men det är ingenting vi har erfarenhet av att jobba med, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!