Det framgår av barn- och utbildningsförvaltningens kvalitetsrapport för läsåret 2018–2019. Trots ett hårt arbete med att höja resultaten och utbildningskvaliteten i grundskolan, var endast ett av tre resultatmål uppnått när läsåret var till ända.
– Redovisningen är jättebra men kvalitetsresultaten dåliga, summerar barn- och utbildningsnämndens ordförande Ing-Marie Frössevi (C).
Nämnden har spikat tre resultatmål som är kopplade till grundskolans kunskapsmål. Huvudmålet – att till 100 procent öka andelen nior som når behörighet till gymnasiets yrkesprogram – är fastslaget också av kommunfullmäktige.
Det uppnåddes inte på långa vägar förra läsåret. Endast 52,9 procent av eleverna blev behöriga.
– Det är lite bättre än året innan. Men förbättringen är mikroskopisk, säger Frössevi.
Alltför många elever kör i matematik och svenska som andraspråk. Måluppfyllelsen i dessa ämnen är bekymmersam även i årskurs 6.
– Jag hoppas verkligen på besked om vad som görs för att komma till rätta med det. Våra barn är ju inte sämre än barnen i andra kommuner, kommenterar Frössevi.
Skolorna lyckades inte heller nå ett annat högt uppställt mål: att alla elever ska nå minst E i alla ämnen. 70 procent nådde dithän.
Däremot uppnåddes det tredje målet, att alla skolor ska öka andelen betyg A. Den största framgången noteras i Marmorbyn skola, som gick från noll till 11,2 procent under läsåret.
Rapporten ger flera tänkbara orsaker till de totalt sett låga skolresultaten. På högstadiet tycker endast 70 procent av eleverna att lärarna förklarar så att de förstår. Ännu färre, 54 procent, känner studiero på lektionerna.
– Förskräckligt, tycker Frössevi.
Andra bidragande orsaker uppges vara svårigheten att få tag på behöriga lärare och vikarier, samt att omsättningen på rektorer har medfört uppgivenhet och missmod bland personalen.
Resultaten ska nu analyseras och mynna ut i åtgärder som läggs till det utvecklingsarbete som pågår, bland annat med forskningsstöd till betygssättningen – ett av problemområdena i Vingåkers skolor.
– Vi får leva med dagens betygskriterier ännu ett tag. Därför måste vi analysera om undervisningen bedrivs på samma sätt som innan betygssystemet kom 2011. Är den i huvudsak inriktat på kunskap och fakta, är det inte nog för att också höja kunskapsnivån inom analys.