Fortsatt bottenkänning för Vingåker i skolranking

Lärarförbundets årliga skolrankning har de senaste åren inneburit tråkiga nyheter för Vingåkers del. Trots en smärre förbättring sedan i fjol står i dagsläget bara 11 kommuner sig sämre än Vingåker på listan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Ing-Mari Frössevi (C), tror på långsiktighet i arbetet med skolan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Ing-Mari Frössevi (C), tror på långsiktighet i arbetet med skolan.

Foto: Daniel Ekström

Vingåker2021-11-24 20:11

Vingåkers kommun rör sig fortfarande i bottenskiktet av lärarförbundets årliga skolranking. Bland Sveriges 290 kommuner kvalar Vingåker in på en blygsam 278-plats. Visserligen fyra placeringar bättre än i fjol, men fortsatt ett betyg som varken förvånar eller förnöjer. 

– Det var ingen stor nyhet för mig, jag förväntar mig inte att det ska hända så mycket inom de närmatse åren. Det kan gå fort nedåt men det tar väldigt lång tid att få det att gå upp igen, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, Ing-Mari Frössevi (C).

Bland de kategorier som står ut i negativ synpunkt återfinns andelen legitimerade lärare. Vingåker har den tjungonde lägsta andelen utbildade lärare i landet, något Ing-Mari Frössevi ser som ett nyckelområde att förbättra för att i förlängningen kunna tvätta bort en av kommunens mest iögonfallande skamfläckar – mängden godkända elever. 

– Vi behöver fler behöriga lärare, fler lärare som är kompetenta och fler som kan undervisa utifrån elevernas språkkunskaper. 

Antalet niondeklassare som går ut högstadiet med godkända betyg i alla ämnen är det nionde lägsta i landet, även om placeringen förbättrats sedan förra året. Ing-Mari Frössevi ser dock flera förklaringar till varför situation se ut som den gör.

Dels underskottet på legitimerade lärare, dels att Vingåker fortfarande lider sviterna av sina egna bristande förberedelser inför implementeringen av den nuvarande läroplanen. 

Dessutom lägger Frössevi vikt vid situationen som spelade ut sig under byggnationen av Nya slottsskolans högstadie. Eleverna tvingades inrymmas i tillfälliga, oanpassade barackliknande lokaler, vilket bidrog till otrygghet och ett sämre skolklimat. En situation som avsevärt förbättras sedan de välkomnats in i sin nybyggda skola. 

– Det var jobbigt för både lärare och lever. Det var ingen bra miljö och mycket gick sönder. Men det vill jag säga, det har blivit en stor förändring och situationen är mycket bättre nu. 

Trots att årets skolrankning i stora delar utgör en förhållandevis bister läsning för Barn- och utbildningsnämnden, är den inte utan ljusglimtar. 

Andelen barn i förskolan är den sjätte bästa i hela landet och Frössevi framhåller att förskolan skänker hopp. 

– Vi har en förskola som fungerar fantastiskt bra, och det är där allting börjar. Så det bådar gått för framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!